Veel zorgen over privacy-niveau social media

WhatsApp boetes
Whatsapp

Internetgebruikers laten een digitale voetafdruk achter wanneer zij verschillende onlinediensten gebruiken. Deze voetafdruk kan bestaan uit bezochte websites, geüploade foto’s en interacties op sociale media (zoals opmerkingen, posts en reacties). De juiste privacy-instellingen in digitale diensten kunnen helpen het aantal sporen online te verminderen, en helpen je controle te krijgen over je gegevens.

Zorgen van gebruikers

Kaspersky analyseerde anonieme gegevens, verkregen via Privacy Checker, een website met adviezen over privacy-instellingen voor verschillende internetdiensten en -platformen. De resultaten geven aan bij welke diensten en platformen internetgebruikers zich het meeste zorgen maken over hun privacy. Uit de gegevens blijkt dat de meeste klanten zich zorgen maken over de veiligheid van populaire mobiele besturingssystemen (21,2%) en het privacyniveau van Google (18,3%).

Google-instellingen

De cijfers zijn verkregen op basis van anonieme gegevens over bezoeken aan de Kaspersky Privacy Checker-website tussen december 2019 en augustus 2021. Kaspersky analyseerde voor welke diensten en platformen gebruikers de instructies voor de beveiligingsinstelling het meest openden.

Tot de populairste verzoeken voor privacy behoorden Google-instellingen op Android (11,1%), beveiligingsregels voor Android OS (7,3%), en WhatsApp-instellingen op Android (5,9%).

Wat sociale netwerken betreft, bekeken gebruikers het vaakst de beveiligingspagina’s van Facebook (15,7%). Instagram was het op een na meest bekeken social media platform wat betreft het aantal verzoeken voor privacy instellingen – het totale aandeel van de verzoeken bedroeg 9,9 procent. TikTok nam de derde plaats in met een aandeel van 8,1 procent aan verzoeken voor beveiligingsinstellingen. Gezien het feit dat de maandelijkse actieve doelgroep van TikTok vier keer kleiner is dan die van Facebook (689 miljoen tegenover 2,9 miljard), laten de cijfers zien dat de privacy die TikTok biedt ook de gebruikers veel zorgen baart.

Vragen over WhatsApp

Bij messenger diensten zijn gebruikers het meest bezorgd over het beveiligingsniveau van WhatsApp – het aandeel van de verzoeken over het beveiligingsbeleid bedroeg 13,9 procent.
Om je persoonlijke gegevens te beschermen is het aan te raden deze voor ieder platform en dienst goed in te stellen. Kijk goed naar de machtigingen van diensten en platformen zoals mobiele apps en browserextensies en controleer zorgvuldig de machtigingen die je ze geeft. Het is beter om geen browserextensies te installeren, tenzij je ze echt nodig hebt.

Openbare cloudopslag

Daarnaast is het niet verstandig om een openbare cloudopslag te gebruiken voor het opslaan van privégegevens, zoals paspoortscans of een lijst met wachtwoorden. De betere optie is om deze gegevens in een versleuteld archief te bewaren.

Probeer als laatste je persoonlijke e-mailadres en telefoonnummer zo veel mogelijk privé te houden. Maak bijvoorbeeld een extra e-mailaccount aan voor platformen en diensten die je minder vertrouwt. Om je telefoonnummer privé te houden kun je de aanschaf van een extra simkaart overwegen. Door deze vervolgens te gebruiken voor online winkelen en andere situaties waarin je verplicht bent je gegevens te delen, zorg je ervoor dat jouw privé nummer niet bekend is bij vreemden.

Gerelateerde berichten...

X