Veiligheidsregio Noord- en Midden Gelderland getroffen door gijzelsoftware

gijzelsoftware ransomware

Afgelopen weekend is de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) slachtoffer geworden van gijzelsoftware. Daarbij zijn interne systemen geraakt waaronder ook e-mail. Uit welke hoek de aanval komt is niet bekend.

De communicatiesystemen P2000 en C2000 werken nog wel. Veiligheidsdiensten gebruiken ze voor onderling contact. Volgens de veiligheidsregio is de veiligheid van het publiek en het personeel niet in het geding.

Wel is het zo dat veel andere systemen nog steeds beperkt werken. Wel zou het zo zijn dat dat er nog genoeg informatie beschikbaar is die de eenheden van bijvoorbeeld de brandweer nodig hebben bij een uitruk . Verder gaan ook de activiteiten rond de coronabestrijding gewoon door.

NCSC

De veiligheidsregio krijgt inmiddels steun van specialisten en deskundigen om de gijzelsoftware te bestrijden. Ook landelijke autoriteiten, waaronder het NCSC het Nationaal Cyber Security Centrum, en de landelijke politie helpen mee. Ze onderzoeken of de aanvallers toegang tot data hebben en wat eventueel de gevolgen zijn. Het is nog niet duidelijk hoe lang het gaat duren om dit allemaal op te lossen.

De Veiligheidsregio onderzoekt momenteel of de aanvallers bij data konden of misschien nog wel kunnen en wat de gevolgen daarvan zijn. Wat de uitkomsten daarvan zijn is nog niet bekend. Wie de hulpdiensten nodig heeft kan ze gewoon bereiken via de bekende telefoonnummers 112 of bij geen spoed, maar wel politie, brandweer of ambulance: 0800 8844.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X