Verslapte security thuis vormt bedreiging voor cyberveiligheid bedrijven

security

Nu hybride werken een vast onderdeel is geworden van het personeelsbeleid is het van groot belang dat de cyberbeveiliging bij werknemers thuis op orde is. Het kleinste, vaak onwetende, datalek kan namelijk leiden tot enorme problemen verderop in de bedrijfsketen. Uit recent onderzoek van Cisco onder werkenden in de EMEA-regio blijkt dat mensen thuis vaak gemakkelijker zijn met de security-maatregelen die zij treffen.

Privé-devices vaak zakelijk gebruikt

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat een groot aantal werknemers in Nederland hun persoonlijke apparaten vaak gebruikt voor werktaken zoals het versturen van e-mails (54%), het voeren van werkgesprekken (44%) en het delen van documenten (40%).

Te midden van een wereldwijde toename aan cybercriminaliteit maken respondenten zich zorgen over mogelijke aanvallen maar ondanks dat meer dan de helft (51%) zich zorgen maakt dat hun persoonlijke apparaten worden gehackt, heeft 1 op de 10 respondenten zijn Wi-Fi-wachtwoord nog nooit gewijzigd. Het aanpassen van een standaard aangeleverd wachtwoord is echter één van de basisstappen die men moet nemen om de security te optimaliseren. Naast het gebruik van een complex en uniek wachtwoord, verkleint het gebruik van additionele verificatiestappen zoals multi-factor authenticatie (MFA) de kans op datalekken aanzienlijk.

MFA verhoogt veiligheid

Het toevoegen van multi-factor authenticatie aan accounts is een zeer eenvoudige methode om een sterke extra beschermlaag toe te voegen aan systeemtoegang. Echter weet 20% van de ondervraagden boven de 45+ niet wat multi-factor authenticatie (MFA) is en maakt 21% er bewust geen gebruik van.

Risico’s spelen niet alleen thuis een rol, aangezien veel mensen nu in openbare ruimten werken of zelfs onderweg, is er een verhoogd gebruik van openbare Wi-Fi-netwerken. 32% van de respondenten geeft dan ook aan wel eens ingelogd te hebben op een openbaar netwerk om even een mailtje te versturen.

Verhoog het bewustzijnsniveau

De grootste uitdaging in het dichten van de gaten in de cyberbeveiliging blijft algemene kennis. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 40% van de ondervraagden zijn gezond verstand gebruikt als het gaat om cybermaatregelen. Maar helaas zijn werknemers zich vaak niet bewust van de gevaren van het versturen van één mailtje op hun persoonlijke apparaten.

Gerelateerde berichten...

X