Waarom beschermen we onze havens maar niet ons internet?

Tekening van schip in de Rotterdamse haven

Waarom beschermen we wel onze havens,  maar niet ons internet? In hoeverre is cybercriminaliteit een bedreiging voor onze samenleving en democratie? En hoe lossen we dat op?

Maandag 29 november om 20:00 uur bespreekt de Balie in Amsterdam dat met een aantal deskundigen. Titel van het debat is: hackparadijs Nederland. Dat zijn naast Jan Middendorp, Bert Hubert en Lokke Moerel, Sanne Maasakkers en Cristian Hesselman.

Internetcriminaliteit raakt naast individuele burgers vooral ook bedrijven en overheden. Ransomware kan in principe iedere organisatie platleggen tot het doelwit met losgeld over de brug komt. Zo lagen er door een hack begin dit jaar wekenlang geen zuivelproducten in de supermarkt.

Sprekers

Bert Hubert is de oprichter van PowerDNS, software waar een groot deel van het Internet in Europa op draait. Daarnaast werkte hij voor de AIVD. Tegenwoordig doet Bert DNA onderzoek en is hij lid van de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Bert komt spreken over maatschappelijke en organisatorische aspecten van cyberveiligheid.

Jan Middendorp was van 2017 tot 2021 Kamerlid voor de VVD. Gedurende zijn kamerlidmaatschap zette hij zich in voor een betere digitale overheid en zette hij cyberveiligheid en de digitale economie op de agenda. In 2020 won hij de prijs voor IT-politicus van het jaar.

Lokke Moerel is hoogleraar ICT Recht aan de Universiteit Tilburg en specialist op het gebied van digitaliseringsstrategie en cybersecurity. Verder is Lokke lid van de Cyber Security Raad (CSR), de onafhankelijke adviesraad op het gebied van cyberveiligheid voor de overheid en het bedrijfsleven.

Cristian Hesselman leidt SIDN Labs, de onderzoekstak van SIDN, de beheerder van het .nl-topleveldomein. Hij is ook universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente, voorzitter van het bestuur van NLnet Labs en lid van het Security and Stability Advisory Committee (SSAC) bij ICANN.

Sanne Maasakkers werkt als security expert binnen het Red Team en Research & Intel Fusion Team bij Fox-IT in Delft. Binnen haar werkt focust ze zich op het testen van bedrijven om kwetsbaarheden te identificeren, social engineering en advies op het gebied van dreiging. Daarnaast draagt ze actief bij aan een “more secure society” door awarenesstraining, gastcolleges en hackdemo’s te geven in zowel een professionele als educatieve omgeving.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X