Waterschap Rivierenland besteedt generieke IT uit

waterschap
Van links naar rechts: Rene van de Looij (Afdelingshoofd IDT WSRL), Roland Kieboom (COO Open Line), Richard Bremer (CIO WSRL), Martijn Vlietstra (Programmamanager Outsourcing WSRL) en Wanda van Doren (Accountmanager Open Line).

Waterschap Rivierenland is het eerste Nederlandse waterschap dat de complete generieke IT outsourcet. Een uitgebreide marktconsultatie en een intensief selectieproces leidden tot een tienjarige overeenkomst met IT-dienstverlener Open Line.

De uitbesteding is het gevolg van een sourcingstrategie die Richard Bremer, CIO van Waterschap Rivierenland heeft laten ontwikkelen. “We wilden de kwetsbaarheid, onder meer veroorzaakt door de toenemende cyberdreigingen, verminderen. Daarnaast willen we profiteren van de schaalgrootte van een dienstverlener. Het is, bijvoorbeeld, voor een waterschap duur om zelf een uitwijkvoorziening optimaal in te richten.” Tot slot was de intentie om de wendbaarheid van de organisatie te verhogen. “Ontwikkelingen gaan snel, zowel maatschappelijk als puur op het gebied van IT.”

Selectieproces

Toen de sourcingstrategie eenmaal was bepaald, begon het proces dat uiteindelijk tot de uitbesteding moest leiden. Na gesprekken met andere Waterschappen, Rijkswaterstaat en het Shared Service Center van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, werden langs twee lijnen voorbereidingen getroffen voor de outsourcing. Enerzijds startte een marktoriëntatie en daarnaast speelde het voorbereiden van de interne organisatie bij het waterschap. Zo werd een regie-organisatie opgezet, die fungeert als intermediair tussen het waterschap en de externe ICT-dienstverlener.

Dialoogsesseis

Na de marktconsultatie werd door Waterschap Rivierenland een RFI opgesteld, gevolgd door een aantal dialoog- en verdiepingssessies met in totaal vier mogelijke dienstverleners. Op basis daarvan won Open Line de deal.

Bremer is blij dat de keuze op de Limburgse dienstverlener gevallen is. “Qua organisatie past Open Line goed bij ons. De keuzes die wij maakten bij de inrichting van onze omgeving sluiten aan bij de manier waarop Open Line omgevingen inricht.”

De samenwerking tussen Open Line en Waterschap Rivierenland is inmiddels gestart. Het project bestaat uit twee stappen: de eerste fase betreft het één-op-één overzetten van de omgeving. In de tweede fase vindt de daadwerkelijke transformatie plaats. Die migratie zal half oktober afgerond zijn.

Gerelateerde berichten...

X