Wereldradioconferentie: Onderhandelingen bepalen richting Europese netwerkbeleid

wifi

De Wi-Fi-industrie kijkt reikhalzend uit naar de wereldradioconferentie in Dubai volgende week. Nieuwe frequenties voor Wi-Fi komen daar aan bod. Vooral het exclusieve gebruik van de bovenste 6 gigahertz-band voor WLAN baart de deelnemers uit Europa zorgen.

Wordt in Dubai de koers uitgezet voor licentievrij gebruik door WLAN? Michael Müller, Vice President Wireless LAN & Switches bij LANCOM Systems, is duidelijk voorstander van het exclusief openstellen van de gehele 6 GHz-band voor WLAN in de EU. De vraag krijgt steun van een brede alliantie van netwerkbeheerders, hardwarefabrikanten en verenigingen.

Michael Müller: “Er staat de komende weken veel op het spel in Dubai. In 2021 maakte de EU de weg vrij voor vergunningsvrij gebruik van de lagere 6 GHz-band door WLAN. Een bewuste en juiste beslissing. Het spectrum in Europa is hierdoor verdubbeld. De extra 500 MHz was een mijlpaal voor ultra-snelle Wi-Fi als sleuteltechnologie op weg naar een draadloze gigabitmaatschappij. De nieuwe Wi-Fi 6E technologiestandaard maakt compleet nieuwe gebruiksscenario’s mogelijk. Een voorbeeld is in real-time toepassingen zoals augmented en virtual reality, waarbij de intensieve beeldberekening kan worden uitbesteed naar krachtige servers. In het bedrijfsleven, zoals in de productie, stimuleert het gebruik van het 6 GHz frequentiebereik de innovatie voor veel nieuwe toepassingen, zoals op het gebied van robotica.”

Hoe groot deze prestatie ook is, we kunnen er ons niet tevreden mee stellen. De vraag naar connectiviteit neemt geleidelijk toe en daaraan kun je in de toekomst alleen aan voldoen als er extra frequentiebereiken komt voor WLAN. Om het volledige potentieel van Wi-Fi te realiseren en gelijke tred te houden met de wereldwijde technologische ontwikkelingen, moet de EU actie ondernemen.

De exclusieve toewijzing van de volledige 6 gigahertz-band voor vergunningsvrij WLAN-gebruik is volgens Müller cruciaal voor kosteneffectieve toegang tot de steeds grotere reeks digitale diensten. “Of het nu in de privésector, het bedrijfsleven of de publieke sector is, met inbegrip van onderwijs en gezondheidszorg. Ze hebben allemaal gigabitlevel snelheden nodig. Omdat slechts één gebruiker tegelijk gegevens kan verzenden zonder dat er storing is in de Wi-Fi, is meer bandbreedte essentieel voor een snelle gegevensoverdracht. Dit is vooral nodig in omgevingen met een hoge gebruikersdichtheid zoals scholen, collegezalen of voetbalstadions.”

Toonaangevende economische naties zoals de VS, Canada en Zuid-Korea zijn ons volgens Müller in dit opzicht al een gigantische stap voor en hebben de volledige 1200 MHz-band opengesteld voor WLAN (5925-7125 MHz). “Het is nu aan Europa om dit voorbeeld te volgen en te zorgen voor harmonisatie van het spectrumbeleid. De onderhandelingen in Dubai zullen daarom van groot belang zijn voor de richting van het netwerkbeleid en daarmee indirect ook voor de verdere economische ontwikkeling van Europa binnen de wereldwijde concurrentie.”

ITU

De International Telecommunication Union (ITU), onder de paraplu van de Verenigde Naties, is verantwoordelijk voor de wereldwijde regulering van frequenties. Tijdens de Wereldradiocommunicatieconferentie in november en december wordt de koers uitgezet voor het wereldwijde gebruik van frequenties. WCR 2023 vindt plaats van 20 november tot 15 december in Dubai.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...