Werkelijkheid haalt boek ‘De Rode Hack’ al bijna in

De Nederlandse tech-thriller De Rode Hack schetst een cyberaanval die een maatschappelijke ontwrichting teweegbrengt. In tegenstelling tot veel fictie gaat het niet om een hack die bijvoorbeeld mobiele communicatie verstoort of een energiecentrale lamlegt. De twee auteurs, onderzoeksjournalist Brenno de Winter en jurist Victor Broers, hebben gekozen voor een bankhack. Maar dan wel eentje die net anders is.

In het boek wordt voor de verandering geen geld gestolen, maar wordt het ‘bijgedrukt’. Wanneer iedereen plotseling veel geld op zijn rekening heeft staan, wordt dat vaak direct uitgegeven. Diefstal van digitaal geld valt vrij snel op te lossen en is bij de banken wel gedekt. Digitaal aanmaken van geld is een probleem van een hele andere orde, zo waarschuwen de auteurs. “Brenno zocht een scenario voor zijn boek dat far-out was, maar ook weer niet té,” zegt Jurjen Harskamp van securitybedrijf Fox-IT op een bijeenkomst van het ECP (Platform voor de InformatieSamenleving).

De securityspecialist vertelt dat de werkelijkheid het boek al bijna heeft ingehaald. Fox-IT heeft recent een bankhack gezien waarbij Russische banken zijn gepakt. “Het begin was vrij gewoon met phishingmails, schijnbaar afkomstig van de Russische toezichthouder.” Harskamp vertelt dat de cybercriminelen uiteindelijk zijn uitgekomen bij de afschermde servers en domeinen van de banken. Inclusief de server voor ATM’s. De inbrekers hebben vervolgens dáár hun slag geslagen: door de pinautomaten op bepaalde tijden veel geld te laten afgeven.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...