Windows 10 Enterprise-versie niet gratis, pro wel

Windows 10 wordt niet voor iedereen gratis. Het nieuwe besturingssysteem, dat in de tweede helft van dit jaar moet verschijnen, is het eerste jaar na verschijnen wel kosteloos voor consumenten. In een blogpost werd gisteren ook bekend dat de pro-versie voor kleinzakelijke gebruikers die nu werken met Windows 7 Pro en Windows 8 en 8.1 Pro het eerste jaar gratis is.

Dat geldt echter niet voor Enterprise-gebruikers. In een blogpost verwijst Microsoft toekomstige klanten van Windows 10 Enterprise naar het Software Assurance programma waarin Windows en andere software van Microsoft per gebruiker over een langere periode wordt aangeboden. ICT/Magazine berichtte in december 2014 al over deze nieuwe dienst, die vooral bedrijven met een Byod-beleid bevrijdt van dure rompslomp.

Microsoft heeft twee keuzes voor klanten van Windows 10 Enterprise die Software Assurance gaan gebruiken:

  • Long Term Servicing Branch mikt op achterliggende systemen. Hier krijgt Windows 10 alle kritieke updates alsook veiligheidspatches, maar geen extra functies die er over de jaren zullen bijkomen. Dit voorkomt dat nieuwe functies zouden conflicteren met de bestaande installatie. Voor wie meer controle wil over hoe en op welk moment de updates worden aangeboden.
  • De Current Branch for Business is er voor de doorsnee enterprise-gebruiker. Ook hier komen updates rond beveiliging of bugs normaal binnen. Upgrades met extra functies zijn echter vrij te kiezen. IT-afdelingen kunnen zo nieuwe functies eerst voldoende te testen voor ze los te laten op de gebruikers.

 

Docker

Microsoft maakte onlangs ook bekend dat ze in de serverversie van Windows 10 toepassingen in containers op basis van Docker-technologie wil verwerken. Een opmerkelijk besluit omdat Docker een open-source-toepassing is waarmee het mogelijk is een applicatie in een lichtgewicht, verplaatsbare container te verpakken. Om het beheer van Windows 10 te vereenvoudigen komt er ook een nieuwe versie van System Center Configuration Manager. De introductie hiervan komt ongeveer tegelijk met de nieuwe client-versie van Windows.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...