Per direct: zakelijke Windows-licentie per gebruiker

Microsoft heeft per direct het licentiesysteem voor Windows 8.1 Enterprise aangepast Voortaan kunnen bedrijven licenties per gebruiker aanschaffen. Tot nu toe was dat per Windows-apparaat. De nieuwe optie is beschikbaar bij de licenties van Windows Software Assurance per User en Windows Virtual Desktop Access per User. Deze stap zal het gebruik van virtuele desktops en BYOD-beleid een stuk gemakkelijker en goedkoper maken.  Bedoeling is wel dat het aantal gebruikers van een licentie niet toeneemt.

De veranderde licentievoorwaarden zijn vooral in het leven geroepen door het sterk gestegen gebruik van virtuele desktops, maar ook met het oog op Windows To Go (Windows op een bootable usb-stick). Tot nu toe moesten bedrijven met werknemers die verschillende toestellen afwisselend gebruiken, voor alles eenaparte Windows-licentie aanschaffen. In de nieuwe formule betaalt een bedrijf met bijvoorbeeld honderd Windows Enterprise pc’s en tachtig pc-gebruikers ook maar voor tachtig licenties.

Analistenbureau Forrester noemt de stap van Microsoft “goed nieuws voor de gebruikers”. “Het maakt de uitvoering van BYOD-beleid (bring your own device) makkelijker doordat je met veel minder moeite een virtuele Windows-desktop op bijvoorbeeld een Apple device kunt laten draaien.” Microsoft ontmoedigde in het verleden dergelijke constructies. Daarbij was de  licentiestructuur vaak onhelder. Forrester noemt de koerswijziging van Microsoft “een goede zet, zeker als het bedrijf zijn dominante positie in de markt wil behouden. “

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...