Zorg lijdt aan pilotverslaving

Afkicken noodzakelijk om geldverspilling tegen te gaan

De Nederlandse zorg is pilotverslaafd. Onder het kopje innovatie worden veel kleinschalige IT-projecten opgestart, maar vernieuwingen op organisatieniveau komen niet van de grond. Geld wordt verspild aan pilots die elders al zijn uitgevoerd, veel tijd kosten en niet het beoogde resultaat voor patiënten opleveren. Dit stelt Martijn Bakkers, directeur van Meddex.

IT-ers in de zorg blijven proefballonnen oplaten door gebrek aan durf om totaaloplossingen te implementeren. ‘De angstcultuur in de zorg is hier debet aan. Door de recente misstanden in de zorg durven IT-ers geen verantwoordelijkheid te nemen en echt te innoveren’, aldus Bakkers. IT-ers kiezen voor de veilige weg: pilots starten binnen de eigen zorgmuren.

Volgens Bakkers slaat de zorg hier de plank volledig mis. Door gebrek aan samenwerking met zorginstellingen wordt het wiel steeds opnieuw uitgevonden. Zorginstellingen blijven geld uitgeven aan kennis die al beschikbaar is. Daarnaast neemt het opstarten van pilots veel tijd in beslag en zijn pilots daarmee kostbaar. De zorg houdt onder aan de streep geen geld over om de pilot bij succes te integreren in de organisatie.

Volgens Bakkers moet de zorg afkicken van deze pilotverslaving. Willen zorginstellingen vernieuwingen een kans geven, dan is het noodzakelijk om IT-projecten op te zetten om problemen daadwerkelijk op te lossen. Betrokkenen, zoals IT-ers, artsen en het bestuur, moeten voorafgaand aan het opstarten van een IT-project met elkaar het gezamenlijke doel bepalen, om teleurstellingen achteraf te beperken.

Als de zorg afkickt van deze verslaving liggen veel besparingen in het verschiet. Bakkers: ‘IT-projecten zoals een patiëntportaal leiden tot minder herhaalbezoeken, logistieke besparingen, efficiëntie en tijdsbesparing.’ Exemplarisch noemt Bakkers de aanpak van het Bronovo ziekenhuis. Zij hebben het lef gehad om een patiëntportaal voor alle patiënten op te zetten.

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...