Zorgen bij ASMI vanwege export-ban naar China

asmi

ASMI mist mogelijk tientallen miljoenen euro’s omzet per kwartaal door de strengere Amerikaanse restricties voor uitvoer naar China, liet het bedrijf weten bij presentatie van de kwartaalcijfers. Opvallend was, dat collegafabrikant ASML minder negatief was.

ASMI kwam met een update voor het derde kwartaal, waarbij de omzet en de bedrijfswinst hoger dan verwacht uitkwamen. Toch zakte het aandele weg. Beleggers zijn bezorgd over de komende kwartalen. Ze vrezen voor de Chinese verkoop, nu de Verenigde Staten de exportregels hebben verscherpt voor chipapparatuur die naar de Volksrepubliek gaat.

Goede marge

“De verkoop van apparatuur in China is goed voor 16 procent van onze omzet in de eerste negen maanden van dit jaar”, meldt CEO Benjamin Loh. Hij voegde eraan toe dat deze omzet gepaard gaat met relatief goede marges. “Volgens een conservatieve schatting hebben de nieuwe regels een impact van meer dan 40 procent op onze Chinese verkoop.”
ASMI loopt naar verwachting zo’n 40 miljoen euro per kwartaal aan omzet mis door de strengere restricties.

Het bedrijf kreeg in het derde kwartaal orders uit de Volksrepubliek waarvoor nu exportrestricties gelden. Omdat het onzeker is of ASMI die bestellingen kan leveren, verlaagde de groep de waarde van die orders. Onder andere daardoor zakten de orders van een recordniveau van 943 miljoen euro in het tweede kwartaal naar 676 miljoen in het derde.

Andere regels voor ASML

Het nieuws van ASMI verraste omdat de impact van de strenge Amerikaanse regels op de andere grote Nederlandse chiptoeleveranciers, ASML en Besi, volgens die bedrijven beperkt lijkt. ASML haalt weliswaar onderdelen voor zijn machines uit de Verenigde Staten, maar de machines worden in Veldhoven in elkaar gezet en zijn vooral Europees, waardoor er het bedrijf er vanuit gaat niet onder de regels te vallen.

Loh zei dat het bedrijf nog volop in gesprek is met adviseurs en vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid om duidelijkheid te krijgen over de interpretatie van de regels. Maar in de tussentijd kiest het bestuur ervoor om van het slechtst mogelijke scenario uit te gaan

Gerelateerde berichten...

X