Zorgen bij politie om cybercriminaliteit jongeren

gesprekstool

De politie maakt zich zorgen om de groeiende cybercriminaliteit onder jongeren onder de 21 jaar. Volgens het Openbaar Ministerie is de stijging zorgelijk omdat vooral deze groep niet altijd de ernst inziet van de gepleegde feiten.

Volgens de NOS, die gegevens opvroeg bij het OM, betrof het bij cybercriminaliteit in 47 procent van de gevallen een verdachte van 21 of daar onder. In 2018 was dat nog in 33 procent. Het aantal zaken rond cybercriminaliteit met jonge verdachten groeide van 278 in 2018 tot 1329 plegers vorig jaar. Wel zijn die cijfers een beetje vertekend door verandering van registreren.

Naast de stijging van het aantal zaken neemt de ernst van de feiten toe. Het gaat volgens het OM dus niet meer om de stille jongere op de zolderkamer, maar vaker om vermenging met georganiseerde misdaad. De bedragen die ermee gemoeid zijn groeien dus ook.

Alle soorten cybercriminaliteit

Het OM heeft het over alle soorten van cybercriminaliteit. DDoS-aanvallen en online fraude springen er wel uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om WhatsAppfraude (kind of vriend in nood-fraude), helpdeskfraude of nepadvertenties op Marktplaats. Volgens de NOS kan de politie dit niet alleen af en roept bedrijven, scholen en overheden op het onderwijs over dit soort criminaliteit te verbeteren of uit te breiden.

De politie zelf probeert zoveel mogelijk aangiften te vergelijken en zonodig te koppelen, omdat blijkt dat aangiften vaak naar een of een paar daders leiden. De bedoeling is dat niet alleen de vaak jongere geldezels worden gepakt, maar ook de opdrachtgevers die daar achter zitten.

Waar zowel het OM als de politie echt zorgen over hebben is de verhoogde kans dat jongeren in de cybercriminaliteit afglijden naar de georganiseerde misdaad met nog ernstigere delicten. Vooral de kant-en-klare tools waarmee je makkelijk DDoS-aanvallen kunt plegen baren zorgen. Het zorgt volgens de overheidsinstanties voor een opstap naar het plegen van ernstigere feiten.

Lees ook:
  • 20-jarige hoort 5 jaar cel eisen wegens cybercrime
  • De belangrijkste trends omtrent security in het integratievak op een rij

Gerelateerde berichten...