Zwangerschapsdiabetes thuis monitoren met app

babyvoetjes geboortezorg

Het Amsterdamse BovenIJ-ziekenhuis gebruikt de Thuismeten app zodat zwangeren met diabetes minder vaak naar het ziekenhuis moeten komen ter controle.

Zwangere vrouwen hebben al veel reguliere controles en als ze diabetes krijgen, worden dat er nóg meer. Zonder de Thuismeten app zouden zwangeren met diabetes iedere twee weken voor controle naar het BovenIJ moeten komen. Bij zwangeren is de regulatie van de bloedsuikers strikter dan bij gewone diabetespatiënten. Diabetes kan gevolgen hebben voor de zwangerschap en de ontwikkeling van het kindje. Via hun mobiele telefoon kunnen deze patiënten hun dagelijkse metingen direct delen met een zorgprofessional in het BovenIJ-ziekenhuis. Ze hoeven dan minder vaak op controle in het ziekenhuis te komen.

App vervangt schriftje

Zwangeren met diabetes meten zelf vier keer per dag hun bloedsuikerspiegel. Dat zelf meten, is iets dat altijd al gebeurde. De Thuismeten applicatie vervangt als het ware het klassieke papieren schriftje waarin de metingen werden bijgehouden.

Metingen direct gedeeld met professional

Het voordeel van de app is dat metingen direct worden gedeeld met de zorgprofessional in het BovenIJ. Als metingen buiten de veilige marges vallen, krijgt zowel de zorgprofessional als de patiënt een waarschuwingsmelding. De Thuismeten app stuurt daarbij een automatisch bericht aan de patiënt met advies om het dieet aan te passen, of om contact op te nemen met het ziekenhuis. De zorgprofessional kan op basis van de melding besluiten om de patiënt uit te nodigen voor een extra controle.

De Thuismeten-app ontlast niet alleen de zwangere patiënt. Ook de zorgprofessional en het ziekenhuis hebben er baat bij. Er zijn immers minder fysieke controles nodig. Daarnaast krijgen de zorgprofessionals de meetgegevens overzichtelijk gepresenteerd, waardoor het consult vlotter verloopt.

Bredere inzet app

Het BovenIJ startte vorig jaar al met de Thuismeten app voor patiënten met COPD, hartfalen en oncologie. Inmiddels maken 15 zwangeren met diabetes er al gebruik van.

Gerelateerde berichten...

X