123456, Ajax en Feijenoord meest gehackte wachtwoorden

professionals wachtwoord

De meest gehackte wachtwoorden zijn vooral 12345, Feyenoord als Ajax. Ze staan in de top-30 van meestgebruikte, gehackte wachtwoorden. Volgens het Financieele Dagblad blijkt dat uit een analyse van ‘Scattered Secrets’.

Via deze site, opgezet door twee Nederlandse ethische hackers, kun je nagaan of jouw wachtwoord is gelekt of zelfs gehackt. Scattered Secrets heeft een database van 3,86 miljard wachtwoorden die op enig moment zijn gehackt. Deze database wordt voortdurend bijgewerkt en dat betekent dat er steeds nieuwe gekraakte wachtwoorden bijkomen.

De top 30 die het bedrijf samenstelde is dus een voorlopige. Maar behoorlijk onbetwist in Nederland zijn feyenoord en ajax ( met kleine letter dus) op respectievelijk de vijftiende en de vijftiende plaats.

De top tien meest gebruikte wachtwoorden is:

1. 123456
2. qwerty
3. 123456789
4. welkom
5. 12345
6. password
7. welkom01
8. wachtwoord
9. 1234
10. 12345678

Het bedrijf komt aan de wachtwoorden door gebruikte wachtwoorden te kraken uit openbaar beschikbare databases die zijn gehackt.

 

CEO’s

Gebruik van te makkelijke wachtwoorden komt overigens niet alleen voor bij particulieren. Twee jaar geleden bleek bijvoorbeeld dat ruim 43% van de Nederlandse CEO’s is gepwned met hun zakelijk e-mailadres. Daarmee staat de Nederlandse CEO op de tweede plaats van CEO’s wereldwijd die hiervan slachtoffer zijn.

Dat betekent dat ze een dienst hebben gebruikt met een bedrijfs-emailadres om in te loggen, waarna deze is gehackt. Zo kwam het gebruikte wachtwoord op straat te liggen. Dat bleek uit het onderzoek, CEO Email Exposure: Passwords and Pwnage.

Persoonlijke informatie van 81% van alle CEO’s wereldwijd komt voor op spamlijsten of gelekte marketingdatabases. Deze informatie omvat onder meer geboortedata, adressen en telefoonnummers.

De persoonlijke informatie van 95% van de Nederlandse CEO’s is het meest gelekt. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de voet, ook met 95% en de Verenigde Staten, eveneens met 95%.

Van slechts 18% van alle CEO’s is geen enkel gelekt e-mailadres of wachtwoord te vinden.

Gerelateerde berichten...

X