18% meer mobiele data tijdens jaarwisseling

data
Whatsapp

Tijdens de nieuwjaarsnacht naar 2024 maakte Nederland massaal gebruik van het mobiele netwerk van KPN om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Het mobiele datarecord van vorig jaar werd ruimschoots overtroffen. Er werd 535 terabytes aan mobiele data verbruikt. Dit is een stijging van 18 procent ten opzichte van vorig jaar en ruim 22 keer meer dan in 2014. Het aantal verstuurde sms’jes en telefoongesprekken daalde echter opnieuw.

Piekbelasting

Na het aftellen naar middernacht en het knallen van de kurken, wenste Nederland elkaar via digitale netwerken een gelukkig nieuwjaar. Dit gebeurde steeds vaker via WhatsApp-berichten, videogesprekken en social media. De piekbelasting van het netwerk lag tussen 00:05 en 00:10 uur, zowel voor het gebruik van mobiele data als voor bellen en sms’en. Het mobiele netwerk van KPN heeft de nieuwjaarsnacht goed doorstaan en heeft miljoenen Nederlanders met elkaar verbonden.

Minder SMS-verkeer

Men verstuurde tussen 22:00 en 04:00 uur bijna 1 miljoen sms’jes. Dit is opnieuw iets minder dan vorig jaar. Ook het aantal telefoongesprekken daalde licht in vergelijking met voorgaande jaren, met ruim 3,2 miljoen gevoerde gesprekken. In 2023 verwerkte KPN op zijn netwerk opnieuw meer dataverkeer dan het jaar ervoor, ook voor 2024 wordt verwacht dat het dataverkeer op het KPN-netwerk verder zal toenemen, met bijbehorende pieken en datarecords.

De pieken in mobiel dataverkeer in de nacht naar 1 januari waren echter geen record voor 2023. Deze werden in 2023 veroorzaakt door de F1 races, met als uitschieters de Grand Prix Formule 1 race op 3 september in Monza. En de F1 race een week eerder in eigen land op het circuit van Zandvoort. Het dataverkeer op de netwerken van KPN is afgelopen jaar weer verder gestegen. Niet alleen streaming, ook thuiswerken, videobellen en gaming blijven populair.

Gerelateerde berichten...