4G-netwerk van Vodafone en Nokia staat volgend jaar op de maan

Vanaf volgend jaar gaat het 4G-netwerk van Vodafone en Nokia naar de maan. Letterlijk. Dat gebeurt tijdens een ruimtemissie met de Falcon-9 van SpaceX.

Via het nieuwe 4G-netwerk komen verbindingen tot stand met  twee autonome en zelfrijdende maanrovers, ontwikkeld door autofabrikant Audi. De wagens kunnen zo voor het eerst realtime en in HD met elkaar communiceren en hun videosignalen snel en rechtstreeks naar de aarde sturen.

 

SpaceX

De Duitse tak van de telecomprovider werkt samen met het Duitse ruimtevaartbedrijf PTScientists. Nokia levert de telecomhardware.

De missie begint volgend jaar als de wagens en de mast meegaan met SpaceX, die ze in een baan om de aarde brengt. Van daaruit gaan ze door naar de maan met de maanlander ‘Alina‘ (Autonomous Landing and Navigation Module).

Eenmaal geplaatst zorgt de telefoonmast 4G netwerkdekking op de 1.800 MHz. De slechts een kilo wegende 4G-antenne wordt ook op de langere termijn ingezet voor volgende maanmissies.

 

Opdrachten

De maanwagens krijgen een aantal opdrachten. De belangrijkste is zoeken naar de maanlander die tijdens de missie van Apollo 17 in december 1972 spoorloos verdween.

Vodafone zegt voor 4G te kiezen omdat de technologie voor 5G nog niet ver genoeg is ontwikkeld. Een goede, stabiele 4G-verbinding is dan de beste optie, stelt de provider.

 

Gerelateerde berichten...

X