5G is vanaf nu echt 5G

5G is vanaf nu echt 5G

Slechts drie partijen, VodafoneZiggo, Odido en KPN deden vorige week mee met de veiling voor 5G en kochten elk een deel van de frequenties. Ze mogen er nu ook mee aan de slag, en dus wordt 5G na vier jaar gedoe nu echt 5G.

Tot nu toe was wat telecomproviders 5G noemden eigenlijk een versnelde 4G. De echte 5G draait volgens Europese richtlijnen helemaal op de 3,5 GHz band. Maar die was boven de lijn Amsterdam-Zwolle lange tijd in gebruik voor het satellietcommunicatiestation voor scheepvaart in het Friese Burum. Inmarsat verzorgde vanuit het Friese dorp de noodcommunicatie met schepen op zee: 112 op zee dus. Zomaar stoppen ging daardoor niet. Verhuizen was lastig.

Na jaren steggelen en rechtszaken verhuisde Inmarsat vorig najaar naar Griekenland, die Inmarsat een langdurige garantie gaf om van daaruit te blijven werken. Vanaf dat moment konden de voorbereidingen echt starten. Nu de veiling rond is en de verdeling van de frequentieruimte een feit, willen de providers uitgebreidere diensten kunnen leveren. De antennes zijn intussen aangepast en voorbereid op de komst van 5G.

Waarom is 5G nodig?

De vraag naar snellere dataverbindingen groeit al jaren sterk. Met 5G kun je bedrijfsprocessen in allerlei sectoren beter digitaliseren. Het is zo ontworpen dat het naast hogere snelheden en meer capaciteit de vertraging tussen data zenden en ontvangen bijna helemaal opheft. Dat biedt grote mogelijkheden voor zelfrijdende voertuigen, die pas echt goed kunnen functioneren als er weinig tot geen latency optreedt.

Wat gebruik van internet betreft betekent 5G naast nog sneller internet op kantoor en thuis bijvoorbeeld ook hogere snelheid en een betrouwbaardere verbinding op drukke plekken. In de maakindustrie geeft het meer mogelijkheden aan robots en ook innoveren in de zorg, bijvoorbeeld een artsenteam een gespecialiseerd arts op afstand kan inschakelen die vervolgens echt real time kan meekijken. 5G biedt door de hogere snelheden en gebrek aan latency ook betere mogelijkheden voor het besturen van drones en de toepassing van Virtual Reality en vergelijkbare ontwikkelingen.

Verdelen

De drie bedrijven kochten elk 100 MHz in het frequentiegebied dat nodig is voor 5G. De overheid bepaalde dat elke bieder tot maximaal 40 procent van het totale frequenties in handen mocht krijgen. Zo kunnen alle drie de grote spelers op de telecommarkt in een redelijk gelijk speelveld nieuwe diensten op de markt brengen.

Er is nu nog een klein stukje frequentieband over: 2×50 Megahertz van de 400 in de 3,5 Gigahertz-band. Die zijn bedoeld voor private en/of lokale 5G-netwerken. Bedrijven en organisaties kunnen bij de RDI (Rijksdienst voor digitale infrastructuur, het vroegere AT) een vergunning hiervoor aanvragen. Het lijkt weinig ruimte, maar de toepassingen zijn meestal lokaal. Er blijft dus genoeg ruimte over. Nu de frequentieruimte gebruikt kan worden verwachten deskundigen in elk geval een versnelling in technologische ontwikkelingen.

Lees ook: