Start aanvragen deelname aan veiling landelijke 5G-netwerken 2024

Start aanvragen deelname aan veiling landelijke 5G-netwerken 2024

Vanaf vandaag kunnen partijen uit binnen- en buitenland een aanvraag indienen voor deelname aan de veiling van landelijke 5G-netwerken. De veiling zelf kan dan naar verwachting nog voor de zomer plaatsvinden. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

De bedoeling is dat mobiele telecomaanbieders vanaf 1 augustus de frequenties in gebruik kunnen nemen. Minister Micky Adriaansens van EZK heeft de regelgeving gepubliceerd met daarin onder andere de opzet en de minimumopbrengst (€ 170 miljoen) van de Nederlandse veiling van landelijke frequenties voor snelle mobiele communicatie.

Er is in deze 3,5 Gigahertz-frequentieband ruimte voor ten minste drie telecombedrijven. Zij kunnen na de veiling overal in Nederland snel internet via de 5G-technologie aanbieden. Verder blijft in deze 3,5 GHz-band 2×50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor private, lokale 5G-netwerken. Bedrijven en andere organisaties kunnen hiermee zelf of in samenwerking virtual reality gebruiken of slimme, complexe apparaten zoals zelfrijdende voertuigen of robots in fabrieken aansturen.

De rechtbank Rotterdam heeft de minister van EZK in november 2023 in het gelijk gesteld in alle acht beroepszaken tegen het plan voor deze 3,5 GHz-band. Partijen hebben geen hoger beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, zodat de veilingvoorbereidingen verder kunnen.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Voor Nederlandse consumenten en bedrijven is het goed dat we nu eindelijk onze ambities op het gebied van digitale mobiele infrastructuur kunnen gaan waarmaken. Het dataverkeer in Nederland neemt namelijk sterk toe. Om de groei van digitale bedrijfsprocessen, diensten en producten aan te kunnen, is de aanleg van verbeterde landelijke 5G-netwerken noodzakelijk. Omdat de ruimte hiervoor schaars is, gaan we die veilen.”

Opzet veiling

Deelnemende marktpartijen kunnen over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties beschikken. Dit gold ook bij de vorige veiling in 2020. Dat betekent dat er minimaal drie aanbieders komen van openbare, snelle mobiele communicatie via 5G in de 3,5 GHz-band. Op die manier garandeert het ministerie dat er voldoende concurrentie blijft op de telecommarkt. Ook geldt er een ingebruiknameverplichting voor elke vergunning.

De vergunningen worden verdeeld via een meerrondenklokveiling. Deelnemers bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij wensen. Dat gebeurt net zo lang tot vraag en aanbod precies gelijk zijn. Na afloop maakt de minister de winnende partijen bekend, en het gehele biedproces openbaar. De totale looptijd van de vergunningen is ruim zestien jaar.

Bij de eerdere veiling in 2020 legde het kabinet al hoogwaardige mobiele dekking vast met een dekkingseis op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente. Ook gelden daarin normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk.

Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Mbps (Megabit per seconde) . Daardoor kunnen zowel consumenten als bedrijven ongestoord werken, zaken doen en communiceren. De maximum snelheid nabij een netwerkantenne ligt zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven 2 Gigabit per seconde).

Lees ook: