60 miljoen euro voor Philips voor AI-echografie

echografie zwanger

Philips ontvangt een investering van 60 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation. Met dat geld gaan ze verder met de ontwikkeling van echografie op basis van kunstmatige intelligentie (AI).

Diezelfde stichting financierde ook al de eerste ronde van het project. Met deze tweede financieringsronde kan het bedrijf de wereldwijde adoptie van AI-algoritmen op de Philips Lumify Handheld Ultrasound versnellen. Eerstelijnszorgverleners kunnen na een korte training het echosysteem gebruiken om vroegtijdig afwijkingen tijdens de zwangerschap te detecteren. Daardoor wordt de beschikbaarheid en toegang tot gezondheidszorg voor aanstaande moeders wereldwijd een stuk groter.

Elke dag sterven bijna 800 vrouwen over de hele wereld aan vermijdbare oorzaken gerelateerd aan zwangerschap en bevalling, waarbij bijna 95 procent van alle moedersterfgevallen zich in lage- en lage-middeninkomenslanden in 2020 bevond. Zorg door bekwame gezondheidswerkers voor, tijdens en na de bevalling kan levens redden van vrouwen en pasgeborenen wereldwijd.

Door AI te gebruiken om belangrijke metingen te vereenvoudigen om afwijkingen tijdens de zwangerschap vast te stellen, kan de trainingstijd korter worden. Dat gaat van weken tot slechts enkele uren. Het aantal eerstelijnsgezondheidswerkers dat de technologie kan leren gebruiken en integreren in de routinezorg neemt daardoor enorm toe.

Toegang tot zorg

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert ten minste één echoscopie vóór 24 weken zwangerschap voor zwangere vrouwen. Het echo-apparaat van Philips is het eerste POCUS-apparaat (Point-of-Care ultrasound) dat ook goed bruikbaar is voor niet-deskundige gebruikers. Door het automatiseren van beeldvorming of beeldinterpretatie wordt dit mogelijk. De kwaliteit van de toegang tot vroege foetale echoscopie neemt daardoor toe.

Gezondheid verbeteren

De eerste versie van het echo-apparaat met AI liet, na de eerste financiering door de Gates Foundation in 2021, tijdens een proefperiode in Kenia positieve resultaten zien. Dankzij digitalisering, informatica en AI is er geen interpretatie van de beelden vereist door een operator. De wekenlange training voor verloskundigen is daarmee teruggebracht tot uren, zonder negatieve invloed op het vertrouwen in triage.

Aanstaande moeders vinden het ook geruststellend om te weten hoe het met hun baby gaat. Afhankelijk van de resultaten kunnen patiënten worden doorverwezen naar een bevoegde echografist om de beelden te bekijken en verder onderzoek te doen indien nodig.

Vertrouwen neemt toe

“Met deze baanbrekende technologie introduceren we een nieuwe manier van echografisch onderzoek, waarbij verloskundigen en niet-deskundige gebruikers worden geleid door het algoritme om hen toegang te geven tot de meest essentiële informatie bij de triage van zwangere vrouwen in achterstandsgebieden en plattelandsomgevingen”, zegt Matthijs Groot Wassink, General Manager voor Point of Care en Obstetric Ultrasound bij Philips. “Het prototype identificeert zes cruciale parameters voor risicobeoordelingen om de gezondheid van zowel moeder als kind te verbeteren, zoals de zwangerschapsduur en de locatie van de placenta. Met de geautomatiseerde AI-mogelijkheden in Philips Lumify kunnen eerstelijnswerkers afwijkingen eerder identificeren, waardoor het vertrouwen en comfort van de moeder toeneemt bij alle beslissingen of zorgpaden die ze al dan niet besluit te volgen.”

Lees ook:
  • Philips verduurzaamt Tampere Heart Hospital in Finland
  • Over de stroomversnelling van AI, de keerzijde van technologische innovaties en de toekomst van AI

Gerelateerde berichten...