92% van de Nederlandse bedrijven ziet hybrid cloud als meest ideale IT-infrastructuur-model

Uit het jaarlijkse Enterprise Cloud Index-survey en -onderzoeksrapport van Nutanix blijkt dat de hybrid cloud volgens 92% van de Nederlandse respondenten nog steeds koploper is als het gaat om het ideale IT infrastructuur-model. Dit wordt gesterkt door het feit dat 36% van de Nederlandse respondenten de verwachting uitspreekt over vijf jaar over een hybride cloud-architectuur te beschikken, tegenover 3% vandaag de dag. Dat betekent ook dat organisaties in mindere mate verwachten te beschikken over traditionele datacenters (van 26% nu naar 3% over vijf jaar), over één private cloud-service (van 29% nu naar 8% over vijf jaar) en/of één publieke cloud-service (van 12% nu naar 4% over vijf jaar). Op dit moment gebruikt 24% van de Nederlandse respondenten een gemengd model van private cloud, public cloud en een traditioneel datacenter, wat mag worden beschouwd als een voorloper van een hybride cloud-implementatie.

Strategie leidend bij stap naar cloud

De belangrijkste drijfveren voor Nederlandse respondenten om te migreren naar de cloud zijn het kunnen bieden van betere ondersteuning voor klanten (58%), het sneller aan zakelijke behoeften kunnen voldoen (52%) en het verbeteren van de beveiliging (52%). Opvallend werd kostenbesparing in Nederland het minst vaak genoemd als drijfveer (10%), tegenover gemiddeld 26% van de respondenten in EMEA.

Sunil Dutt, OEM & Alliances Director North Eastern Europe & Russia (CIS) bij Nutanix: “Kostenbesparing was jarenlang voor veel bedrijven een belangrijke motivatie om naar de cloud over te stappen. Je kunt dus spreken van een opvallende, maar positieve shift. Het bewijst dat de cloud volwassen wordt, omdat de IT-strategische argumenten in plaats van kostenoverwegingen leidend zijn bij het kiezen voor cloud.”

Pandemie versnelt adoptie van de cloud

Dit jaar werd in het onderzoek ook gevraagd aan respondenten wat de impact van de COVID-19-pandemie is op hun huidige en toekomstige IT-beslissingen en -strategie. De meerderheid van de Nederlandse respondenten (66%) gaf aan dat de pandemie hen strategischer over IT doet nadenken. Zo werden er meer investeringen in de cloud gedaan als een direct gevolg van de pandemie: 5% van de respondenten investeerde meer in public cloud, 52% in private cloud en 28% ook in hybrid cloud.

Sunil Dutt: “Door de COVID-19 pandemie zijn sommige bedrijven echt wakker geschud. Wanneer je thuiswerkende medewerkers wilt bedienen, maar te maken hebt met een legacy-infrastructuur die niet binnen een dag is op te schalen, dan komt bedrijfscontinuïteit in gevaar. Het is daarom geen verrassing dat bedrijven extra in cloud hebben geïnvesteerd.”

Download hier de global versie van de Nutanix Enterprise Cloud Index. Op deze pagina vindt u ook meer informatie over het rapport en de wereldwijde bevindingen.

Gerelateerde berichten...