Aanval met ransomware bij HvA en UvA

ransomware

De HvA en UvA (Hogeschool en Universiteit van Amsterdam) zijn getroffen door een aanval met ransomware. De onderwijsinstellingen melden dit zelf op de website die nog wel functioneert.

Het onderzoek is nog gaande en zolang dat het geval is geven de instellingen geen verdere informatie over de hackaanval. Ze melden wel dat het (digitale) onderwijs doorgaat.

Volgens de Amsterdamse instellingen braken “onbekende derden” in in de gedeelde computersystemen. Om welke delen van de systemen het gaat is nog niet bekend. De IT-afdeling die HvA en UvA ook delen, maakte intussen bekend al maatregelen te nemen. Daarom is een deel van de systemen nu wel uitgeschakeld. Daardoor kunnen studenten kunnen wel problemen krijgen. Als dat zo is krijgen ze eerst een mail.

Maastricht

Of de HvA en UvA losgeld gaan betalen zoals begin dit jaar in Maastricht gebeurde, is nog niet bekend. De Maastrichtse universiteit werd vlak voor kerst ook slachtoffer van een hackaanval met gijzelsoftware. Ook her bleek het te gaan om een aanval met ransomware.

In januari betaalde de universiteit de hackers naar verluidt enkele tonnen in bitcoins. Daarna kwamen de systemen langzaam weer beschikbaar.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X