Universiteit Maastricht betaalt losgeld aan hackers

ransomware

De Universiteit Maastricht heeft losgeld betaald aan de hackers die ransomware op het computersysteem hadden gezet. Dat meldt althans  de online studentenkrant Observant.

De universiteit zelf doet geen mededelingen. De studentenkrant baseert zich op goed geïnformeerde bronnen. Naar verluidt gaat het om enkele tonnen in bitcoins.

De universiteit werd vlak voor kerst door een hack getroffen. Het bleek te gaan om een aanval met ransomware. Door de hackers te betalen is nu wel de sleutel verkregen en worden de systemen langzaam ontsloten.

Het is nog niet duidelijk wanneer alles weer gewoon werkt. Volgens Observant stelt interim-woordvoerder Fons Elbersen dat er alleen groen licht komt als alles weer naar behoren functioneert.  Die zelfde UM-woordvoerder wil niets zeggen over het bericht over het losgeld. “Zo lang het onderzoek naar de hack en zijn gevolgen nog loopt doet de universiteit geen mededelingen, ook al omdat men de ‘digitale veiligheid’ niet in gevaar wil brengen.”

De UM is niet de eerste universiteit die de eisen van digitale afpersers inwilligt. De universiteit van Calgary in Canada maakte in 2016 uit eigen beweging bekend betaald te hebben na een hack. Dat was een relatief gering bedrag, 20 duizend dollar.

Wie de hackers zijn is nog steeds niet duidelijk. Ook het studentenblad weet niet meer te melden dan de geruchten die de ronde deden. Experts wijzen onder andere naar Rusland, maar dat is nog lang niet zeker.

Maersk

In 2017 werd het Deense containerbedrijf Maersk getroffen door een grote ransomware-aanval. Als gevolg van de aanval met ransomware NotPetya in juni dat jaar leed het bedrijf honderden miljoenen schade. Dat stelt het bedrijf in de deze week uitgebrachte cijfers over het tweede kwartaal. Het bedrijf schat dat het bedrag op tussen de 200 en 300 miljoen dollar zal uitkomen.

De strop drukt de winst van dat kwartaal aanzienlijk. Vooral de verloren gegane omzet in de periode van uitbraak en herstel zijn hier debet aan. Ook in het derde kwartaal zal de uitbraak de cijfers drukken, voorspelde het bedrijf. Dan zal ook het precieze schadebedrag bekend zijn.

Daarnaast liep de productie van dochter Maersk Drilling ook terug. Beide componenten samen zullen er volgens het bedrijf niet voor zorgen dat het in de rode cijfers terecht komt.

 

Gerelateerde berichten...