16 maart: Digital Clean Up Day

digitale vaardigheden Digital Clean Up Day

Op 16 maart is het wereldwijd Digital Clean Up Day. Deze dag staat in het teken van het opruimen van onze digitale omgeving.

Het is heel gewoon onze fysieke leefomgeving op te ruimen en spullen weg te gooien die we niet gebruiken, maar waarom doen we dat niet met oude e-mails en bestanden? Opruimen van onze digitale omgeving is niet alleen belangrijk vanwege duurzaamheid. Volgens de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering (NCDD) heeft de constante productie en consumptie van data wereldwijd drie keer zo veel energie nodig dan alle zonnepanelen ter wereld kunnen produceren.

De NCDD organiseerde in de aanloop naar Digital Cleanup Day een webinar waarin werd ingegaan op concrete tools en praktijkvoorbeelden om bewustzijn te creëren over het belang van het opschonen van data en om te delen hoe andere organisaties dit aanpakken.

Jaarlijks evenement

Digital Cleanup Day is een jaarlijks evenement om het wereldwijde bewustzijn over de milieu-impact van de digitale industrie te vergroten.  Het initiatief moedigt mensen aan om concrete actie te ondernemen door hun digitale gegevens op te schonen of hun ongebruikte computerapparatuur een tweede leven te geven.

Ieder jaar produceren het internet en de ondersteunende systemen wereldwijd 900 miljoen ton CO2. Dat is meer dan de wereldwijde luchtvaart. Het wereldwijde elektriciteitsverbruik dat komt van digitale technologie is 10%. In 2025 zijn er 48 miljard apparaten verbonden met het internet.

Veiligheid

Een digitale clean up is bevorderlijk voor de online veiligheid. Zo vermindert verwijderen van oude accounts bijvoorbeeld het risico om gehackt te worden. Drie tips zijn daarbij belangrijk:

1. Verwijder bestanden, appjes, e-mails, foto’s en video’s van je telefoon. Veel mensen maken op vakantie bijvoorbeeld drie keer dezelfde foto met het idee de beste later te bewaren. Vaak gebeurt dat uiteindelijk niet. Neem een keer de tijd om deze foto’s te verwijderen, dit bespaart ook weer ruimte.

2. Reuse. Repareer apparaten in plaats van gelijk een nieuwe te kopen. Denk ook eens na over een tweedehands apparaat.

3. Recycle. Heeft u apparaten die u niet meer gebruikt? Geef ze een nieuwe bestemming. Verkoop uw telefoon aan een elektronicazaak die bijvoorbeeld de batterij nog een keer kan gebruiken of geef uw oude laptop aan een familielid.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...