WWDC: veel nieuwe functies op devices Apple

WWDC: veel nieuwe functies op devices Apple

Siri met AI en een samenwerking met OpenAI, telefoongesprekken transcriberen en Apple Vision Pro komt naar Europa. Op de WWDC (Worldwide Developers Conference) van Apple die deze week plaatsvindt komen heel wat vernieuwingen voorbij. Wat is echt handig en wat is ‘leuk voor de heb’? Een overzicht tot nu toe.

De samenwerking met OpenAI (ChatGPT) is wel een van de opvallendste punten tot nu toe. In samenwerking met de veel intelligenter gemaakte assistent Siri moet Apple Intelligence moeiteloos informatie uit allerlei apps combineren. Je kunt daardoor in een keer informatie opvragen uit verschillende apps tegelijk. Zo kun je een mail laten oproepen en meteen vragen hoe laat je moet vertrekken om op tijd op die bewuste afspraak te verschijnen.

Verder begrijpt Siri ook opdrachten als je het niet helemaal goed uitspreekt. Een beetje hakkelen en is dus geen probleem meer. Siri onthoudt je gespreksonderwerp terwijl je aan het praten bent. Je kunt er dus ook naar verwijzen.

Je kunt Siri nu ook gebruiken door opdrachten te typen. En je kunt Siri je stapsgewijs laten leiden als je niet meer weet hoe je een bepaalde instelling verandert. Dat kan ook met heel basale dingen, zoals je wifinetwerk instellen.

De privacy blijft echter, ook bij Apple, helaas ‘een dingetje’. Aan de ene kant kondigde het bedrijf bij de start van de WWDC aan dat alle data die Siri gebruikt alleen lokaal, op je apparaat dus, verwerkt wordt en daarna, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Recall, niet apart bewaard. Maar sommige gegevens bleken wel degelijk in de (Apple) cloud verwerkt te worden. En saillanter is nog de aangekondigde samenwerking met OpenAI en ChatGPT. Die is vanaf dit najaar voor Applegebruikers gratis en zonder account beschikbaar. Dat staat in schril contrast met de normaal zo gesloten structuur van Appletoepassingen.

Voor wie veel met teksten werkt en dat handiger en sneller wil doen had de WWDC wel een paar mooie aankondigingen in petto. Apple integreert functies voor het corrigeren tekst in ChatGPT in de tekstverwerker zelf. Als je een tekst aan het typen bent verschijnt meteen een knop met daaronder een menu waarmee je kunt bepalen wat je wilt doen met een (deel van) de tekst waar je mee bezig bent. Je kunt ook een toon of stijl kiezen, en later kiezen of je het wel of niet wilt gebruiken.

We hebben voor een Nederlandse versie nog wel even geduld nodig. In het najaar verschijnen de updates, maar voorlopig alleen in iOS 18 en om te beginnen alleen op de iPhone 15 Pro, en iPads en Macs die zijn uitgerust met de speciale Apple M1-chip of nieuwere versies en alleen in het Engels. Het bedrijf maakte nog niet bekend wanneer de toepassingen in andere talen beschikbaar zijn.

Wat wel naar Europa komt, en zeker ‘leuk voor de heb’, is de Apple Vision Pro en dat gebeurt meteen met een flinke update: visionOS 2. In de VS is de headset voor VR al zeker een half jaar verkrijgbaar. Wil je als Europeaan even relaxen op een tropisch strand, of in de pauze even lopen op de maan, dan kan dat met deze bril.

Zakelijk gezien is een nieuwe handige toepassing vooral dat in iOS18 een functie beschikbaar komt waarmee je telefoongesprekken rechtstreeks kunt opnemen en transcriberen. Dat kan rechtstreeks in de Notes-app. Je gesprekspartner er ook meteen een melding van want zonder te zeggen een telefoongesprek opnemen mag niet.

Lees ook: