ABN-AMRO: IT-branche blijft groeien maar minder hard

Security-as-a-Service

De Nederlandse IT-branche heeft ook in 2017 de wind in de zeilen. De wind waait de komende tijd alleen wat minder hard dan voorheen. Dat constateert ABN AMRO in een eerder deze week gepubliceerde sectorrapportage.

De branche profiteert volgens de bank niet alleen van de economische groei. Ook de fase van digitale transformatie waarin diverse sectoren van het bedrijfsleven zich bevinden spelen mee. Verwacht wordt een omzetgroei van 4,5%. Dit komt vooral voor rekening van de sterke vraag naar software en cloud-diensten.

Vooral de prijsdruk en capaciteitsproblemen (met name het vinden van personeel) hebben een remmende werking. Met een BBP-groei van 2,4% in 2017 in het vooruitzicht wordt een omzetgroei van 4,5%.verwacht. In 2018 zal de groei licht afnemen tot 4%.

 

Vertrouwen

De huidige ontwikkelingen in de economie zijn gunstig voor de sector. Na de groei in 2015 en 2016, zijn ook de vooruitzichten voor de komende jaren hoopgevend. Voor 2017 wordt voor de hele sector Technologie, Media en Telecom een bbp-groei van 2,4% verwacht. Het vertrouwen van ondernemers bevindt zich op een hoog niveau.  De digitalisering van de samenleving stuwt de resultaten van bedrijven in onderliggende branches op.

De telecomsector zag een flink deel van inkomsten uit vaste telefonie en sms-diensten opdrogen. Vooral de opkomst van nieuwe  communicatievormen zoals de internetberichtendienst Whatsapp droegen hieraan bij.

Verder is in de rest van het bedrijfsleven een digitale transformatie gaande. Vooral sectoren als de zorg, zakelijke dienstverlening en de industrie hebben hiermee te maken. IT wordt belangrijker binnen bedrijfsprocessen. De IT-branche profiteert daarvan en groeit hard, al neemt het groeitempo wel af.

 

Omzet

Het aantal werknemers  nam tussen 2010 en 2015 toe van 141.700 tot 166.800.  Dat heeft vooral te maken met die digitale transformatie die veel sectoren doormaken. Van software tot big-dataanalyse; de diensten van de IT worden in de gehele economie ingezet. Met name de softwarebedrijven zijn een belangrijke groeimotor van de branche.

Lieten de ITbedrijven in 2014 en 2015 nog een omzetgroei van respectievelijk 7,1% en 9,5% zien; in 2016 is deze teruggevallen tot ‘slechts’ 2,9%. Deze abrupte groeivertraging is niet het gevolg van een eenduidige ‘gamechanger’. Schijnbaar is dit het gevolg van meerdere factoren.

De fundamentals van de branche zijn volgens ABN AMRO goed. Uit de laatste Conjunctuurenquête van het CBS blijkt dat het percentage ondernemers dat serieuze belemmeringen ervaart zeer laag is (50%). Het aantal ondernemers dat aangeeft ‘onvoldoende vraag’ als belemmering te ervaren, is met 9,5% opvallend laag. Het oordeel over de orderpositie is het beste in jaren.Ondernemers geven dus aan geen tekort aan vraag te ervaren en voldoende orders te hebben.

Aan de aanbodkant van de markt lijken wel belemmeringen in opkomst te zijn. Steeds meer ondernemers geven aan dat ze last hebben van een tekort aan (goed opgeleide) arbeidskrachten. Er is bijvoorbeeld vraag naar specialisten in diverse computertalen, dataanalisten en ontwerpers van industriële automatisering (UWV).  Daarnaast worden ook de productiemiddelen (of het gebrek daaraan) vaker als belemmering genoemd.  De bovenstaande indicatoren wijzen erop dat de sector wel voldoende vraag kent, maar moeite heeft daaraan te voldoen.

Daarnaast werd de sterke omzetgroei in 2015 nog ondersteund door oplopende prijzen; een situatie die niet vaak voorkomt in deze branche. In 2016 zagen we weer dalende prijzen in de IT-branche. Deze ontwikkelingen, gecombineerd met een onvermijdelijke groeivertraging na jaren van zeer sterke groei, hebben ervoor gezorgd dat de omzetgroei in 2016 terugviel tot 2,9%.