5G en de controle over de data

5G frequentieveiling vergunningen 5G-netwerken

Hoe relevant is wifi straks nog?

Er gaat geen dag voorbij zonder dat je iets leest of hoort over 5G. We worden overspoeld met positieve voorspellingen over hoe 5G de wereld zal veranderen. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn, want met de komst van 5G zou de mobiele verbinding in goed geïsoleerde gebouwen een groter probleem worden. En wat te denken van wifi? Is dat nog relevant in een 5G-wereld?

Volgens sommige experts zal 5G wifi volledig overbodig maken. In onze optiek zijn er eerder veel argumenten voor het scenario van een meer hybride toekomst voor 5G en wifi. Denk bijvoorbeeld aan de hoge kosten van het 5G-netwerk en de grootschaligheid van de benodigde infrastructuur- en device-upgrades. Het is sterk de vraag of 5G oplossingen kan leveren aan grote bedrijven tegen dezelfde prijs als wifi. Een argument dat nog niet veel aandacht in de media heeft gehad, is dat van data-eigenaarschap. Tijd om daar eens dieper in te duiken.

Data is de basis

Iedere organisatie wil zich in het digitale tijdperk onderscheiden. Ook moet je blijven voldoen aan de verwachtingen van zowel de markt als andere betrokkenen. Daartoe moet een organisatie haar doelgroep op het juiste moment een verbonden en gepersonaliseerde ervaring bieden. Misschien behoor jij nog tot de weinigen zonder concrete plannen om de uit data verkregen inzichten daadwerkelijk te gebruiken.

Maar je zal zien dat jij tot een uitstervend ras behoort in een wereld die steeds meer door data gedreven is. Data vormt namelijk de basis van het analyseren, creëren en leveren van zo’n ervaring. Maar wat gebeurt er als je je wifi-netwerk uitschakelt en al je verkeer via een 5G-netwerk laat verlopen? Wie is dan de eigenaar van al deze waardevolle data? Eén ding weten we zeker: jij zelf bent het niet.

Vier overwegingen

Er zijn vier belangrijke punten ter overweging voor elk bedrijf dat in de toekomst misschien wil overstappen naar 5G-connectiviteit.

  1. Analytics. Data is niet alleen te gebruiken om de customer experience te verbeteren. Het is ook in te zetten voor security-analyses. Denk aan het zoeken naar verdachte gebeurtenissen op het netwerk, zoals een apparaat dat data downloadt vanaf een ongebruikelijke locatie of op een tijdstip waarop dat normaal gesproken niet gebeurt. Ook komt data van pas bij locatie-analyses om bijvoorbeeld verkeerspatronen of gebruik van vastgoed in kaart te brengen. Al deze analyses zouden niet mogelijk zijn zonder inzicht in wie zich waar op het netwerk bevinden en wat zij daar doen.
  2. Privacy. Bij analytics wil een bedrijf inzicht hebben in de data, terwijl het er bij privacy juist om gaat dat niemand anders data kan inzien. Met een mobiel-netwerkmodel introduceer je automatisch mensen van buiten het bedrijf in jouw dataketen. Vandaag de dag wil elk bedrijf zijn data dusdanig opslaan dat een buitenstaander geen enkele kans krijgt ze in te zien.
  3. Performance. Bij een overstap naar 5G-verbindingen sturen bedrijven hun data naar een extern carrier-netwerk, waarna deze gerouteerd wordt naar een intern device. Dat is een ingewikkeld datapad dat het risico op latencyproblemen vergroot. Bovendien wordt het voor het bedrijf lastiger om problemen op te lossen. Dit heeft als domino-effect minder productiviteit en een slechtere user experience.
  4. Security. Security staat hoger op de agenda dan ooit. Moderne ondernemingen gaan steeds geavanceerder te werk in het authentiseren van gebruikers op het netwerk. Dat wil zeggen: bepalen waar zij toegang toe hebben, vanaf welke locatie en via welk device. Hoewel de huidige mobiele systemen met een zekere mate van authenticatie werken, kan dat nooit zo uitgebreid als met wifi-netwerken. Authenticatie via een carrier zou extra stappen toevoegen aan verzoeken om iemands toegang te wijzigen of om iemand van het netwerk te verwijderen, bijvoorbeeld bij beëindiging van het dienstverband. Deze zaken hebben allemaal gevolgen voor de beveiliging van een bedrijf.
Iets om over na te denken

De hype rondom 5G is momenteel zo groot, dat er een reëel risico bestaat dat bedrijven zich laten meeslepen. Nu 5G steeds verder wordt uitgerold, is het raadzaam om nog eens stil te staan en heel goed na te denken over een gecombineerd gebruik van 5G en wifi. Voorop staat dat de controle over de data niet het kind van de rekening mag worden.

 

Over de auteur
Dobias van Ingen is EMEA CTO bij Aruba, onderdeel van Hewlett Packard Enterprise.

 

Gerelateerde berichten...