“Substantieel deel bedrijfsleven haalt over tien jaar omzet uit gezondheid”

Lucien Engelen, vertrekkend directeur bij REshape Center van Radboudumc

De zorg zal de komende jaren een omslag (moeten) maken naar gezondheid. Daaraan zal iedereen een bijdrage moeten leveren, niet alleen de zorgorganisaties. Voor Lucien Engelen reden om het Radboudumc te verlaten en zijn blik te verbreden. Dat zal hij doen bij Deloitte, die organisaties wereldwijd helpt bij hun (digitale) transformatie.

De S-curve geeft de ontwikkeling of beweging van een bepaalde levensduur weer. Het duurt enige tijd voordat iets tractie krijgt. Maar zodra dat gebeurt, volgt een snelle en brede adoptie. Daarna vlakt het gebruik weer af en komt er vaak een nieuwe ontwikkeling aan die nog onvolwassen is. Engelen ziet die beweging ook voor zijn eigen rol en carrière. “Ik kan aan Radboudumc niet meer zo’n grote bijdrage leveren als ik tot nu toe heb gedaan. Het is nog niet af, er komen nieuwe ontwikkelingen aan, en daar zullen andere mensen mee verder moeten. Er staat een mooi fundament.” Daarom sprak hij deze zomer al met de Raad van Bestuur van Radboudumc over zijn vertrek, op dat moment niet wetende wat er op zijn pad zou komen. “Dat heb ik ook gedaan toen ik mijn rol als bestuurder bij de RAV Limburg Noord neerlegde. En kijk waar ik terecht kwam: in het mooie Nijmeegse.”

Engelen weet dat hij niet de juiste persoon is om ontwikkelingen die eenmaal zijn aangezwengeld breed te implementeren. “Het ‘grondwerk’ vergt nu eenmaal andere vaardigheden dan het bedenken van nieuwe dingen, het onderzoeken van de ontwikkelingen en neerleggen van een visie. Ik moet het hebben van flexibiliteit en creativiteit. Bij het naar productie brengen van een innovatief concept heb je mensen nodig die veel structuur kunnen aanbrengen, die de governance en beveiliging regelen. Dat is niet waar mijn kracht ligt en waar ik energie van krijg.”

 

Hier en nu

De timing is niet verrassend. “Er gebeurt in de wereld om ons heen zoveel wat impact heeft op gezondheid”, vertelt Engelen. “Ik heb dat altijd geroepen, en nu gebeurt het ook daadwerkelijk. Nu komt Apple bijvoorbeeld met een FDA-proof horloge dat een ECG kan maken. Het is geen theorie meer, maar praktijk. De veranderingen vinden nú plaats. Ik wil zoveel mogelijk organisaties helpen de transitie te maken. Dat kan bij Deloitte. Ik zie mezelf als een reisstekker: ik kan verschillen overbruggen en dingen aan elkaar koppelen. Die vaardigheid voegt daar nu meer waarde toe dan binnen Radboudumc.”

Hij kreeg veel verbaasde reacties. “Sommige mensen vragen zich af of ik nu ineens boekhouder word? In Nederland, en zeker in de zorg, zien veel mensen Deloitte toch nog altijd primair als accountantskantoor. Ik kwam Deloitte wereldwijd tegen op het vlak van digitale transformaties, binnen én buiten de zorg. Neem hun partnership met Apple of de samenwerking met Amazon. Het is waanzinnig interessant om in die keukens te kunnen kijken en zo mijn perspectief te verbreden.”

Engelen wordt onderdeel van het Center for the Edge, dat agendeert, debatteert en onderwerpen vertaalt naar de praktijk. “In feite is dat Center een soort REshape op wereldschaal”, vat hij samen.

Hij wilde geen fulltime functie meer, daarvoor hecht Engelen teveel waarde aan de spreekbeurten die hij wereldwijd mag geven. “Daarnaast wil ik een dag in de week bij een leuke, innovatieve zorginstelling aan de slag, zodat ik met de voeten in de klei blijf staan. Ik wil niet alleen aan visieontwikkeling doen en strategische plannen maken, maar ook zelf bij de ontwikkeling van nieuwe concepten betrokken zijn.”

 

Fundamentele kansen

De zorg blijft dus trekken, maar hij heeft ook behoefte om buiten deze wereld te kijken. Vooral omdat hij al jaren predikt dat gezondheid belangrijker is dan zorg. “In de gezondheidszorg hebben we het natuurlijk al jaren over preventie, maar het gaat verder dan dat. Neem voeding. Als ik zie wat we in Radboudumc allemaal doen om oncologiepatiënten uitgebalanceerde voeding te geven die ze ook nog lekker vinden, dan verbaas ik me erover dat we ze op een gegeven moment naar huis sturen en zeggen: regel het nu zelf maar. Ik voorzie dat in de toekomst partijen als Albert Heijn, Jumbo of PicNic daarop inspelen met een app waarin de dokter kan aangeven dat iemand extra proteïne of vezels nodig heeft, en waarbij de app dan voor de patiënt recepten genereert die voldoen aan het voedingsadvies.”

Hij ziet dat in veel bedrijfstakken fundamentele kansen liggen om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen, of het nu gaat om nieuwe vormen van communicatie, vervoer of concepten om mensen meer te laten bewegen. “Gezondheid is zo’n breed begrip. Het is nu vaak heel ingewikkeld voor mensen om gezonde keuzes te maken. En als ze eenmaal ziek zijn, dan worden ze niet ontzorgd maar moeten ze zelf overal achteraan. Er liggen zoveel kansen om het makkelijker te maken. Technologie kan daarbij helpen. Maar het leeuwendeel gaat over logistieke en informatieprocessen. Om daar slimme beslissingen in te nemen heb je data nodig. Aan de achterkant zitten nullen en enen, de zorg ís al een softwarebranche geworden.”

 

Circulaire gezondheid

Engelen gebruikt graag de term circulaire gezondheid. “Ik vind de overgang naar een circulaire economie belangrijk. Voor zorg geldt evenzeer dat de hulpbronnen niet onuitputtelijk zijn. We geven nog altijd meer geld uit aan dingen oplossen dan aan dingen voorkomen. Er is een fundamentele shift nodig van een ‘fix-it’-strategie naar een ‘prevent-it’-strategie en daarbij kan techniek als tool (niet als doel) helpen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat medewerkers geen tijd meer kwijt zijn aan dubbele registraties en ingewikkelde gegevensinvoer. Geef mensen hun vak terug. Het is mijn persoonlijke missie voor 2019 om de administratieve last van de professionals én de patiënt met minimaal 10 procent te verlagen. Mijn rol is het genereren van tractie. Daarmee hou ik dus min of meer eenzelfde functie als bij REshape, alleen zijn schaal en omgeving anders. Daarnaast wil ik andere bedrijven stimuleren om een bijdrage aan gezondheid te komen leveren. En dat kan ik doen in de wetenschap dat ik bij Radboud een team achterlaat dat duurzame impact realiseert.”

 

 

 

Gerelateerde berichten...