De zorg zal de komende jaren een omslag (moeten) maken naar gezondheid. Daaraan zal iedereen een bijdrage moeten leveren, niet alleen de zorgorganisaties. Voor Lucien Engelen reden om het REshape center aan de Radboudumc te verlaten en zijn blik te verbreden. Dat zal hij doen bij Deloitte, die organisaties wereldwijd helpt bij hun (digitale) transformatie.
De S-curve geeft de ontwikkeling of beweging van een bepaalde levensduur weer. Het duurt enige tijd voordat iets tractie krijgt. Maar zodra dat gebeurt, volgt een snelle en brede adoptie. Daarna vlakt het gebruik weer af en komt er vaak een nieuwe ontwikkeling aan die nog onvolwassen is.
Engelen ziet die beweging ook voor zijn eigen rol en carrière. “Ik kan aan Radboudumc niet meer zo’n grote bijdrage leveren als ik tot nu toe heb gedaan. Het is nog niet af, er komen nieuwe ontwikkelingen aan, en daar zullen andere mensen mee verder moeten. Er staat een mooi fundament.”
Daarom sprak hij deze zomer al met de Raad van Bestuur van Radboudumc over zijn vertrek, op dat moment niet wetende wat er op zijn pad zou komen. “Dat heb ik ook gedaan toen ik mijn rol als bestuurder bij de RAV Limburg Noord neerlegde. En kijk waar ik terecht kwam: in het mooie Nijmeegse.”
Engelen weet dat hij niet de juiste persoon is om ontwikkelingen die eenmaal zijn aangezwengeld breed te implementeren. “Het ‘grondwerk’ vergt nu eenmaal andere vaardigheden dan het bedenken van nieuwe dingen, het onderzoeken van de ontwikkelingen en neerleggen van een visie. Ik moet het hebben van flexibiliteit en creativiteit. Bij het naar productie brengen van een innovatief concept heb je mensen nodig die veel structuur kunnen aanbrengen, die de governance en beveiliging regelen. Dat is niet waar mijn kracht ligt en waar ik energie van krijg.”
Engelen wordt onderdeel van het Center for the Edge, dat agendeert, debatteert en onderwerpen vertaalt naar de praktijk. “In feite is dat Center een soort REshape op wereldschaal”, vat hij samen.