ACM: geen 06-nummer meer voor tablet of beveiligingscamera

iOT slimme apparaten rond een wolk IoT-apparaten

Volgens de Autoriteit Consument en Markt, ACM, blijven telecomaanbieders teveel achter met de inzet van de nieuwe 097-nummers. Ze zijn bedoeld om de druk op de 06-nummers te ontlasten. Volgens de ACM moeten we toe naar een situatie waarin 06 alleen voor mobieltjes zijn en 097 voor alle andere apparaten die via een internetaansluiting gegevens uitwisselen. Volgens de ACM zijn dat niet alleen pinapparaten of snoepautomaten, maar ook tablets. Omdat de autoriteit vreest voor een tekort aan 06-nummers wordt het toezicht op het gebruik van 097-nummers verscherpt. Ruim 90% van de 06-nummers is inmiddels uitgegeven.

Johan Keetelaar, directeur Telecom, Vervoer en Post bij ACM: “Het is schadelijk voor de Nederlandse economie als 06-nummers opraken. We moeten met elkaar voorkomen dat ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn, zoals het omnummeren van 10-cijferige naar 11-cijferige 06-nummers. Telecomaanbieders moeten hun verantwoordelijkheid nemen.”

Telecomaanbieders hoeven bestaande overeenkomsten overigens niet om te nummeren naar 097-nummers, maar alleen als ze met de consument of de zakelijke gebruiker een nieuwe overeenkomst aangaan of de oude overeenkomst verlengen.

In september 2015 publiceerde ACM al de zogenaamde Schaarsterapportage, waarin het dreigende tekost aan 06-nummers bekend werd. als gevolg van die uitkomsten is het sinds 1 juni 2014 is al verplicht om 097-nummers te gebruiken voor andere mobiele datacommunicatietoepassingen dan telefoons. Keetelaar: “We zien dat telecomaanbieders slechts mondjesmaat losse SIM-kaarten aanbieden met een 097-nummer. Eigenlijk vinden we alleen bij T-Mobile goede voorlichting aan consumenten en bedrijven over 06-nummers en 097-nummers. De overige 24 aanbieders van de onderzochte telecomaanbieders blijven hierbij achter. Dat moet echt beter.”

De ACM gaat strenger op invoering van 097-nummers toezien omdat het verwacht dat het aantal apparaten met datacommunicatietoepassingen  blijft groeien. Dit komt ondermeer door de groei van internet of things. In 2013 voorspelde de Organisation for Economic Co-operation and Development dat een doorsnee huishouden met twee pubers in 2022 in totaal 50 internet connected devices heeft. De noodzaak om nu 097-nummers in te voeren is dus groot.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...