ACM: roam like at home moet overal in EU

huawei

Roam like at home, dat telecomaanbieders klanten binnen de EU verplicht diensten aan te bieden onder dezelfde voorwaarden als thuis, moet voor de start van de voorjaarsvakantie bij alle providers gelden. Dat stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een uitspraak.

Volgens de regels van  ‘roam like at home’ moeten alle providers bijvoorbeeld 4G, bieden op plekken waar dat mogelijk is. Dat gebeurt op dit moment niet altijd. Telecomaanbieders krijgen nu vier weken de tijd om te zorgen dat ze zich voortaan aan de regels houden.

Bij ‘roam like at home’ geldt dat klanten binnen de EU van dezelfde diensten gebruik kunnen maken als ze thuis doen. Ook de voorwaarden moeten het zelfde zijn. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat een aantal aanbieders zich niet altijd aan deze regels houdt.

 

Lagere kwaliteit

Mobiel internet is onmisbaar geworden in de samenleving, ook tijdens bijvoorbeeld vakantie in het buitenland. Volgens Henk Don, bestuurslid van het ACM biedt een aantal telecomaanbieders bij roaming binnen de EU een lagere internetkwaliteit aan dan in Nederland. Vaak terwijl diezelfde kwaliteit wel beschikbaar is.

Don: “Daardoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk om zonder haperingen Netflix te bekijken in HD-kwaliteit. We willen dat aanbieders er voor de start van de voorjaarsvakantie voor zorgen dat ze de beste kwaliteit mobiel internet bieden die beschikbaar is. Als 4G beschikbaar is, moeten klanten die thuis ook 4G hebben, daarvan gebruik kunnen maken.”

Onderzoek

De ACM deed onderzoek naar de kwaliteit van roamingdiensten tijdens verblijf in het buitenland. Het komt wel eens voor dat 4G nog niet in elk gebied beschikbaar is, waardoor 3G of zelfs 2G wordt gebruikt.

Maar uit het onderzoek van de ACM blijkt ook dat aanbieders soms geen 4G bieden terwijl dat wel beschikbaar is. Dat betekent dat Nederlandse klanten in die gevallen wel betalen voor 4G-diensten, maar daar geen gebruik van kunnen maken in het buitenland.

De ACM vindt dat onacceptabel. Wat er na de termijn van vier weken gaat gebeuren mocht een provider niet aan de eisen voldoen is niet bekendgemaakt.

 

Gerelateerde berichten...

X