Ad-injectors veroorzaken klachtenregen Google

Logo Google Eemshaven datacenter
5 procent van de bezoekers van sites van Google heeft ‘ad-injectors’ op zijn of haar computer staan. Dat concludeerde de universiteit van Californië na onderzoek in opdracht van Google zelf. Dit jaar heeft de zoekgigant al ruim honderdduizend klachten binnengekregen.

Volgens Google komt de gewraakte malware voor op zowel Mac als Windows, en in alle webbrowsers. Ad-injectors brengen veiligheidsrisico’s met zich mee, zoals bij de Superfish-software van Lenovo.

Een ad-injector is zogeheten ‘malware’ die ongevraagd extra advertenties plaatst op bezochte sites. “Ze maken geen onderdeel uit van een gezond advertentiesysteem”,  aldus Nav Jagpal van Google in een blog. “Ze benadelen zowel gebruikers als advertenties en uitgevers. Adverteerders weten vaak zelf niet dat hun advertenties in deze malware wordt misbruikt. En ze hebben dus totaal geen idee waar die advertenties vertoond worden. Tegelijk krijgen degenen die ze vertonen geen vergoeding, en, nog belangrijker, ze vormen een groot veiligheidsrisico voor bezoekers door de aanwezige spam of malware in de geinjecteerde advertenties. Daar moeten we dus iets aan doen!”

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...