AD: MRDM verplaatst gegevens honderdduizenden patiënten naar Google

Dutch cloud cloudbeleid

Van honderdduizenden patiënten zijn medische gegevens op de servers van Google terechtgekomen. Ziekenhuizen wisten daar wel van,  maar de patiënten zelf tot nu toe niet. Dit blijkt uit eigen onderzoek van het AD.

Het gaat om gegevens die zijn opgeslagen bij MRDM (Medical Research Data Management) uit Deventer. Zij huren sinds kort opslagruimte bij Google.

 

Complicaties

De bij de techreus opgeslagen gegevens zijn vaak zeer privacygevoelig. Van sommige patiënten gaat het om bijna het hele doopceel; van de medicatiegeschiedenis tot opnameduur en eventuele complicaties tijdens de opname. Normaal gesproken worden deze gegevens aan 22 landelijke registratiebanken doorgegeven. Hiermee wordt de ranglijst gemaakt van prestaties van instellingen. Zo kunnen patienten bijvoorbeeld zien wie het beste presteert bij behandeling van welke aandoening.

 

Rechtstreeks

Het bedrijf uit Deventer verwerkt behandelinformatie van ziekenhuizen rechtstreeks uit het EPD van die instellingen. Het gaat daarbij om miljarden gegevens de eerst worden geanonimiseerd en vervolgens doorgestuurd naar 22 registratiebanken.

Grote vrees van zowel politici als privacy-organisaties is dat het toch eenvoudig is om deze medische gegevens weer te ontsleutelen.

“Voor een gigant als Google, die al zo veel andere data van mensen bezit, is het technisch vaak een fluitje van een cent om deze gepseudonimiseerde data toch naar een persoon te herleiden’’, zegt EPD-deskundige Guido van ’t Noordende tegen de krant.

 

Veiligste

MRDM koos naar eigen zeggen voor de clouddienst van de technreus omdat die volgens hen als veiligste uit de bus kwam. Lokale opties zijn wel overwogen maar uiteindelijk toch afgevallen omdat het niveau van veiligheid lager was die van Google. Volgens het bedrijf hebben ze bij de afwegingen goed gekeken naar de AVG/GDPR.

Intussen is er ook onrust ontstaan in de Tweede Kamer. D66 en de SP eisen intussen nadere toelichting van het kabinet. Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven is de schimmige onbekendheid verontrustend. Net als een aantal andere experts pleit hij voor toetsing door het AP

Google benadrukt volgens het AD intussen zij de gegevens niet kunnen inzien en dus ook niet analyseren.

 

Gerelateerde berichten...