Afluister-satelietpark Burum verhuist vanwege 5G

telecom mast KPN Youfone

Het grote afluisterstation in het Friese Burum van de AIVD en MIVD verhuist vrijwel zeker naar het buitenland. De tientallen  ‘grote oren’ moeten plaatsmaken voor de op handen zijnde uitrol van 5g.

Dat meldt de NOS op basis van eigen bronnen uit Den Haag. Hiermee is een belangrijke hobbel in het aanbieden van de veel snellere opvolger van 4G genomen.

Tot nu toe was de verdere ontwikkeling van 5G in ons land een heikel punt omdat dit netwerk voornamelijk functioneert op de 3,5GHz-band, waar nu ook het afluisterstation op werkt. Door de verhuizing kunnen telecomproviders nu toch doorgaan met de verdere ontwikkeling van 5G. Naar verluidt gaan de grote oren van Burum verhuizen naar de Alpen of de Pyreneeën.

 

Defensie

Probleem was onder andere dat de overheid deze fequentieband tot 2021 aan de krijgsonderdelen van Defensie had toegekend. Verder zou door het Burumse station de 3,5GHz-band in het hele noordelijke deel van Nederland onbruikbaar zijn. Dit zou betekenen dat het hele deel van Nederland boven de lijn Amsterdam-Zwolle geen 5G-dekking zou hebben.

In buurland Duitsland ligt dat anders. Daar is deze frequentieband al wel vrij voor het nieuwe netwerk. En dit zou voor voor de Burumse grote oren sowieso grote overlast betekenen. Dit is voor de inlichtingendiensten niet alleen onhandig. Het belemmert ook hun functioneren omdat zij via Burum communicatie opvangen die bijvoorbeeld afkomstig is uit landen in het Midden-Oosten. Verder wordt het station gebruikt voor communicatie met buitenlandse bases van Defensie.

 

Bezig

Veel fabrikanten en providers zijn inmiddels al bezig met ontwikkeling van apparatuur op de 3,5GHz-band. Deze band is het beste geschikt voor 5G, bleek uit eerder onderzoek. 5G maakt ook, maar in mindere mate, gebruik van 700MHz en 28GHz. Met neme die laatste is vanwege de zeer hoge frequentie enkel bruikbaar voor hoge snelheden op zeer korte afstanden. Voor een mobiele telefoon is deze frequentie dan ook  ongeschikt.

Het hele verhaal is nog niet bevestigd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Eerder liet staatssecretaris Mona Keijzer al wel doorschemeren dat de definitieve beslissing voor eind dit jaar moest vallen. Volgens de bronnen lijkt dat nu het geval te zijn.

De zaak kwam vorig jaar al in een stroomversnelling omdat de Tweede Kamer aandrong op zo snel mogelijke invoering van een goed werkend 5G-netwerk. Dit snellere internet is namelijk erg geschikt voor zelfrijdende auto’s, geavanceerde (zorg)robots en allerlei IoT-apparatuur.  Omdat Nederland een belangrijke positie inneemt als digitale mainport in Europa was de Tweede Kamer er veel aan gelegen dit zo te houden. Doel is dan ook om 5G in 2020 al werkend te hebben. De verhuizing van het afluisterstation zal daarom waarschijnlijk ook vrij snel rond zijn.

 

Gerelateerde berichten...