AI leidt tot minder banen in IT

banen

Een kwart van de IT-professionals verwacht dat Artificial Intelligence (AI) ervoor gaat zorgen dat banen in de IT-sector gaan verdwijnen. Eén op de vijf (19%) vreest hiervoor door de komst van Intelligent Automation. Toch ziet men beide technologieën ook als oplossing voor de huidige personeelstekorten. Bijna een derde van de IT-professionals (28%) geeft namelijk aan dat Intelligent Automation ervoor zorgt dat zijn organisatie hier beter mee kan omgaan. Ook AI (20%) draagt hier een steentje aan bij. Dat alles blijkt uit onderzoek van NTT Data onder 500 IT-professionals.

Blijvend populair of eendagsvlieg?

In het verleden bleek dat niet alle nieuwe technologieën blijvend populair zijn. Momenteel is de meeste hoop op zakelijk vlak volgens IT-professionals gevestigd op AI (30%). Men noemt Intelligent Automation (18%) daarna als meest veelbelovende technologie. XR (bestaande uit VR en AR) ziet men als het minst veelbelovend (22%) op zakelijk gebied.

Ondanks de positieve blik op AI wat betreft zijn kansen, geven bedrijven er nog niet veel geld aan uit. Ruim een derde van de organisaties (37%) geeft minder dan tien procent van het IT-budget uit aan AI. Slechts een kleine groep (9%) geeft hier meer dan twintig procent aan uit. Verrassend genoeg gaat het grootste gedeelte van het IT-budget naar blockchain. Dit ziet echter door slechts negen procent van de IT-professionals als meest veelbelovende technologie. Het grootste percentage organisaties (13%) besteedt hier meer dan twintig procent van het IT-budget aan.

Volgens de onderzoekers creëert nieuwe technologie ook nieuwe kansen in huidige banen. Dit, omdat ze gemakkelijke taken automatiseren. En IT-professionals vervolgens de werkzaamheden verrichten waarmee zij het verschil kunnen maken. “Technologie gaat ons juist helpen, ook op de arbeidsmarkt, en we hoeven niet bang te zijn dat de mens niet meer nodig is in de toekomst,” blijkt uit het onderzoek.

Niet alleen impact op banen

Deze nieuwe technologieën zijn niet alleen op zakelijk vlak, maar ook in ons privéleven nuttig. Ondanks de zakelijke populariteit van AI, geeft slechts elf procent aan dat zij voor AI de meeste potentie voor ons privéleven zien. Een kwart van de IT-professionals vindt Internet of Things op dit vlak het meest veelbelovend. Dit, gevolgd door 5G (18%). Op zakelijk vlak scoort 5G minder hoog. Slechts zeven procent vindt de technologie veelbelovend voor hun werk.

Gerelateerde berichten...

X