Algoritme herkent borstkanker beter

arts vrouw met stethoscoop borstkanker

Borstkanker herkennen door het analyseren van scans. Dat kan een algoritme van DeepMind, een zusterbedrijf van Google. Dit lukt regelmatig beter dan menselijke artsen. Dat schrijft de techreus in een blog.

Het AI-programma scant naast mammogrammen ook röntgenfoto’s van de borstklier. Volgens Google het AI-programma nauwkeuriger dan de menselijke experts.

 

DeepMind

DeepMind gebruikte anonieme mammogrammen van ruim 91.000 Amerikaanse en Britse vrouwen. Het aantal positieve uitslagen die niet klopten, lag 5,7 procent lager. Het aantal foutnegatieve uitslagen in de VS werd zo met 9,4 procent verminderd.

Volgens de makers van het algoritme is het programma ondanks de positieve resultaten nog niet klaar. Er is meer onderzoek nodig voordat het echt ingezet kan worden.

Dat komt met name omdat niet alle uitkomsten goed waren. Zo herkende het programma in een paar gevallen borstkanker niet, terwijl een menselijke arts dit wel zag.

 

Oogziektes

DeepMind is al vaker bezig met herkennen van ziektes. In 2017 ging het om herkennen van oogziektes en nierziektes. De onderzoeken raakten in opspraak nadat bekend werd dat dat Google 1,6 miljoen patiëntgegevens zonder toestemming vooraf gebruikte.

Ruim een jaar geleden ging de gezondheidsdivisie van het Britse KI-bedrijf DeepMind, dochter van Alphabet, op in Google Health. Hoe het staat met de privacy en de gebruikte methodes als gevolg van die fusie is nog niet bekend.

Wel is duidelijk dat DeepMind niet de enige is die hierover onderzoek doet. Op de Amerikaanse MIT-universiteit wordt onderzoek gedaan met een vergelijkbare methode. Hiermee zegt men nauwkeuriger te kunnen voorspellen wie binnen vijf jaar borstkanker zal ontwikkelden. Ook dit gebeurt op basis van screenings.

Gerelateerde berichten...