Amsterdams UMC lab gebruikt AI om hartinfarcten te voorspellen

hartfalen

Dankzij een toekenning van NWO gaat Amsterdam UMC in samenwerking met het Radboudumc en Abbott Laboratories op jacht naar AI-algoritmes die kunnen voorspellen of een vernauwing in de kransslagader een hartinfarct kan gaan veroorzaken.

Deze technologie kan vervolgens door cardiologen worden gebruikt om te beslissen of ze een stent in het hart van een patiënt moeten plaatsen. Voor Ivana Išgum, hoogleraar AI en Medische Beeldvorming aan Amsterdam UMC, is dit een kans om “algoritmes te ontwikkelen die in realtime gegevens kunnen analyseren en cardiologen kunnen ondersteunen bij deze moeilijke beslissing.”

Nieuw CARA Lab

De financiering, die deel uitmaakt van een bredere financieringsronde voor 17 ICAI-laboratoria in heel Nederland, zal worden gebruikt om het nieuwe CARA Lab te financieren. Jos Thannhauser, onderzoeker van het Radboudumc die het CARA Lab gaat leiden, is het met Išgum eens: “Of er een stent moet worden geplaatst bij een vernauwing is een groot dilemma voor cardiologen. Ze willen een toekomstig hartinfarct voorkomen, maar patiënten niet onnodig behandelen.”

Het CARA Lab zal ook gaan kijken naar het minimaliseren van de complicaties die patiënten ervaren nadat er een stent is ingebracht. Door kunstmatige intelligentie samen met optische coherentietomografie (OCT) te gebruiken, hoopt het team gegevens te verzamelen waarmee voorspellingen kunnen worden gedaan. Dat kan bijvoorbeeld op basis van het type plaque-opbouw dat de vernauwing in de slagader veroorzaakt. OCT is een relatief nieuwe vorm van beeldvorming die hoge resolutiebeelden produceert.

Ideale toepassing

Clarisa Sánchez Gutiérrez, hoogleraar AI &Health aan de Universiteit van Amsterdam: “OCT genereert veel informatie die realtime analyse vereist om belangrijke beslissingen voor de patiënt te nemen. De combinatie van technologische vooruitgang bij beeldvorming, de vooruitgang in AI en de schat aan data rondom stentoperaties – er zijn er in Nederland jaarlijks zo’n 40.000 – maakt dat dit een ideale toepassing van AI mogelijk maakt. We hopen binnen een paar jaar tot een sterk model te komen dat de resultaten voor de patiënt kan verbeteren en de cardioloog in de toekomst bij beslissingen kan helpen.”

Gerelateerde berichten...