ANWB: automobilisten willen regels databescherming voertuigen

Een ruime meerderheid van de Nederlandse automobilisten (84%) wil specifieke regelgeving voor databescherming van gegevens uit hun voertuig. Dat blijkt uit een peiling van de ANWB onder 10.000 leden.

Een meerderheid van de automobilisten wil voertuigdata in bepaalde situaties wel delen. Maar de overgrote meerderheid wil zelf beslissen met wie zij die data delen. Negen op de tien automobilisten is bereid om op afstand toegang aan de Wegenwacht te bieden. Het gaat dan om informatie over de pechlocatie en de status van het voertuig.

 

Garage

Automobilisten blijken het meest bereid om data de delen met de lokale garage en de ANWB zelf. 81% is bereid om data te delen met de eigen lokale garage. Ruim 72% is bereid deze data te delen met de ANWB. Maar pro-actief volgen van het voertuig door de autofabrikant of de garage wordt minder gewaardeerd.

App-aanbieders krijgen het minste vertrouwen. Slechts 16% van de ondervraagden is bereid om autogegevens te delen met een app-aanbieder.

Tweederde van de bevraagde automobilisten is mede daarom niet bereid om het adressenboek, belgeschiedenis en mailberichten uit de mobiele telefoon met de auto te synchroniseren. Tweederde van de automobilisten is juist wel bereid om gegevens te delen om automatisch een signaal te krijgen als de auto toe is aan reparatie of een onderhoudsbeurt.

De minste animo is er voor het bijhouden van het rijgedrag ten behoeve van korting op de autoverzekering, zo blijkt uit de peiling. Slechts 57% van de ondervraagden waardeert dit. Voor zuinig rijden-tips is bijvoorbeeld slechts 37% van de ondervraagden enthousiast.

Delen van gegevens uit de mobiele telefoon met het voertuig is al helemaal niet in trek. Minder dan een derde blijkt bereid om het adressenboek, de belgeschiedenis en mailberichten uit de mobiele telefoon met de auto te synchroniseren.

 

Databescherming

De peiling is een vervolg op een eerder onderzoek naar databescherming van de ANWB samen met haar Europese zusterclubs. Zij komen op voor de belangen van de leden op het gebied van databescherming.

Een toenemend aantal voertuigen legt gegevens vast over de staat van de auto en het rijgedrag van de bestuurder. Deze gegevens worden via een dataverbinding doorgestuurd naar de
autofabrikant.

Daarnaast zijn er steeds meer producten op de markt om ook achteraf een voertuig te verbinden met het internet. Met voertuigdata kan veel goeds worden bereikt, maar
er kan ook misbruik van worden gemaakt. Mede daarom houdt de ANWB dergelijke onderzoeken. De bond wil regelgeving voor rond bescherming van autodata.

 

Gerelateerde berichten...

X