AP: Belastingdienst mag geen BSN gebruiken in BTW-nummer ZZP’er

De Belastingdienst mag geen burgerservicenummers (BSN)  meer verwerken in  het BTW-nummer van ZZP’ers. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Voor 1 januari 2019 moet de Belastingdienst het probleem rechtzetten, anders volgen maatregelen. Men denkt aan ofwel een verwerkingsverbod, ofwel een boete. Een eventueel bedrag is nog niet bekend.

 

BSN

De autoriteit oordeelt zo hard omdat zelfstandigen met een eenmanszaak hun BSN niet kunnen beschermen. Het nummer is onderdeel van hun btw-identificatienummer. En dat moet openbaar zijn, bijvoorbeeld op de website.

Dit maakt de ZZP’er onnodig kwetsbaar. Als het nummer in kwaadwillende handen valt, kan het immers leiden tot identiteitsfraude. Een kwaadwillende kan met de persoonsgegevens van een ander bijvoorbeeld een auto huren en daarmee schade veroorzaken.

 

AVG

De Belastingdienst stelt tegenover NU.nl dat het een hele toer gaat worden om alles op tijd af te krijgen. Want ook rond voldoen aan de eisten van de AVG dreigen problemen. Vorige maand maakte staatssecretaris Menno Snel van Financiën bekend dat het zeker nog een jaar duurt voor de Belastingdienst voldoet aan de nieuwe privacywet.

Groot probleem hierbij is bijvoorbeeld het gebruik van camerabeelden op de weg. Ze worden onder andere gebruikt om achterstallige motorrijtuigenbelasting te innen. Dat is in strijd met de nieuwe privacywet.

Verder zijn er problemen met een formulier dat ondernemers moeten gebruiken als ze iemand die niet voor het bedrijf werkt wel betalen. Ook hier is volgens de Autoriteit op een ongeoorloofde manier het BSN in verwerkt. Ook dit moet zo snel mogelijk worden aangepast om maatregelen te voorkomen.

Gerelateerde berichten...

X