App helpt bij herkennen en bespreken van seksueel grensoverschrijdend gedrag

spoedzorg

Kennisinstituut Movisie lanceert een gratis web app: ‘Grenzen op het werk’. Deze app helpt je bij het herkennen en bespreken van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Je kunt het gebruiken om een situatie te beoordelen. Ook krijg je concrete tips over hoe je het gesprek kunt aangaan. Het doel is om seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer terug te dringen en te voorkomen. De web app is vanaf nu online te gebruiken.

Grensoverschrijdend gedrag herkennen

Staren, seksueel getinte grappen, flirterige opmerkingen, iemand naroepen of nafluiten: valt dit onder seksueel grensoverschrijdend gedrag? Veel mensen twijfelen hierover, blijkt uit onderzoek van I&O Research (2023). Seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt niet altijd herkend. Ook vinden mensen het moeilijk om elkaar aan te spreken als ze dit gedrag zien. Of ze weten niet wat ze in welke situatie moeten doen. Er is veel informatie online te vinden maar weinig daarvan helpt je bij het herkennen van grensoverschrijdend gedrag. De web app van Movisie ondersteunt je hierbij.

Alle werkvloeren, alle functies

Heb je zelf iets meegemaakt, iets zien gebeuren of ben je bang dat je over iemand grens bent gegaan? Twijfel je of het grensoverschrijdend gedrag was? Of weet je niet welke stappen je moet zetten als je het ziet? De app is bedoeld voor slachtoffers, omstanders of leidinggevenden die te maken hebben (gehad) met een situatie van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het is geschikt voor iedereen op alle werkvloeren zoals in de horeca, bouw of kantoortuin.

Vlaggensysteem

De app is gebaseerd op zes criteria uit het Vlaggensysteem. Het Vlaggensysteem is een methodiek die wordt ingezet door professionele opvoeders op scholen en in de jeugdzorg om seksueel gedrag onder kinderen te beoordelen. Voor deze methodiek zijn criteria ontwikkeld die op bredere schaal toepasbaar zijn. De criteria zijn theoretisch onderbouwd en getest. In de app zijn deze criteria verwerkt in een aantal vragen die je kunt beantwoorden over de situatie die je wilt beoordelen. De app is met veel organisaties uit het veld ontwikkeld.

Concrete tips

Na het invullen van een vragenlijst, krijgt de gebruiker per onderdeel een kleurscore in de vorm van een vlag: groen, geel, oranje of rood. Deze onderdelen zijn bijvoorbeeld gelijkwaardigheid of toestemming. Zo helpt de web app met het beoordelen van een situatie en geeft de app concrete tips. Bijvoorbeeld of het een goed idee is om met de collega in gesprek te gaan of dat er beter een melding kan worden gedaan en bij wie.

Gerelateerde berichten...