Nieuwe app helpt ouders met een baby op de afdeling Neonatologie

Nieuwe app helpt ouders met een baby op de afdeling Neonatologie

Máxima MC (MMC) is gestart met een handige app voor ouders met baby’s op de neonatologie afdelingen (NMCU en NICU). De OuderKind app is bedoeld om ouders te ondersteunen en hen te helpen de zorg voor hun baby(‘s) in het ziekenhuis zo goed mogelijk te organiseren. Zodat ze samen met de juiste kennis en ervaring weer naar huis gaan.

Handige functies

De app bevat een uitgebreide bibliotheek met informatie en voorlichting. Dit is afgestemd op de ouders met een baby geboren bij verschillende zwangerschapsduur. De gratis app heeft nog een aantal handige functies. Ouders kunnen allerlei handelingen bijhouden zoals buidelsessies, kolven en de kolfervaring. Maar ook hun eigen stemming en gevoelens kunnen gedeeld worden via vragenlijsten. Ouders kunnen ook het gewicht van hun kind bijhouden, notities maken en foto’s toevoegen. Hierdoor kunnen ze hun ervaringen delen met familie en vrienden. Daarnaast wordt waardevolle informatie over het dagritme nog inzichtelijker voor zorgverleners. Deze informatie helpt ons nog beter om samen met ouders voor hun kind te zorgen.

Monitoren

De OuderKind app betrekt ouders nog meer bij de zorg voor hun kinderen. Daarnaast verzamelt de app anonieme data. Deze data geeft achteraf inzicht in hoe ouders zich over het algemeen voelen op onze afdelingen. Van ouders die nog in het ziekenhuis verblijven kunnen zorgverleners (met toestemming) inzien hoe het gaat en daar de zorg mogelijk op aanpassen. Door ouders op het juiste moment voorlichting of tips te geven, kunnen sommige problemen worden voorkomen.

Digitale ontwikkelingen

De app is ontwikkeld door Synappz in samenwerking met verschillende ziekenhuizen. De app is specifiek afgestemd op MMC. In de toekomst wil MMC de app samen met Synappz nog verder uitbreiden. En ouders de mogelijkheid bieden om de app te blijven gebruiken, zelfs als hun kinderen het ziekenhuis hebben verlaten of de zorg overgaat naar een ander ziekenhuis. Deze app is een mooi voorbeeld van hoe digitalisering bijdraagt aan verbeteringen in de zorgsector. Ook voor zorgpersoneel is de app een positieve ontwikkeling: “Verwijzen naar de app bespaart mij veel tijd. Daar staat eenduidige informatie in die de ouders op ieder gewenst moment terug kunnen lezen.” aldus een verpleegkundige op de afdeling neonatologie.