App Untire helpt echt tegen vermoeidheid bij kanker

telefoon krijgt een prik

Uit onderzoek blijkt dat een app uit 2018 ook echt helpt tegen vermoeidheid bij kanker. Het gaat om de app Untire. Dit blijkt uit een onderzoek van het UMCG onder 800 (ex-)patiënten in Engeland, de Verenigde Staten, Australië en Canada.

De app is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Sinds de lancering in 2018 zijn er al meer dan 27.000 gebruikers.

Nederland telt ruim 900.000 mensen die kanker hebben of hadden. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende en invaliderende bijwerkingen van kanker- en kankerbehandelingen. Tachtig procent van alle mensen met kanker is tijdens de behandelingen in het eerste jaar na de diagnose ernstig vermoeid.

Ruim dertig procent heeft veel langer last van vermoeidheid bij kanker. Soms is dat tot meer dan tien jaar na dato. Vermoeidheid heeft een zeer negatieve invloed op hun kwaliteit van leven en belemmert hen om hun dagelijkse leven te leiden zoals zij dat graag willen.​

Minder vermoe​id

De Untire app wil de vicieuze cirkel van vermoeidheid doorbreken. Uit het onderzoek van het UMCG blijkt dat deelnemers die de app gebruiken na 12 weken significant minder vermoeidheidsklachten hebben en een betere kwaliteit van leven ervaren. Mensen die de app regelmatig gebruiken, boeken de meeste vooruitgang.

Van de 800 mensen die meededen aan het gerandomiseerd onderzoek met controlegroep, heeft zestig procent alle kankerbehandelingen achter de rug. Bijna tien procent kreeg eerder professionele hulp voor het bestrijden van vermoeidheid.

Bij het onderzoek kreeg twee derde van de deelnemers de mogelijkheid om direct te starten met het gebruik van de Untire app. De overige proefpersonen vormden een controlegroep die twaalf weken later toegang kreeg tot de app. Aan het begin en na 4, 8 en 12 weken werd gemeten hoe vermoeid de proefpersonen zich voelden en hoe het gesteld was met hun kwaliteit van leven.​

Untire

Untire is een Digital Therapeutic ontwikkeld voor kankerpatiënten die vermoeid zijn, ongeacht geslacht, leeftijd, type kanker en behandelfase. De app biedt psycho-educatie, onder andere in de vorm van animaties, oefeningen voor het verhogen van de lichamelijke activiteit, ontspanningsoefeningen, het leren managen van energie en dagelijkse positieve tips.

Ook is er een besloten online community voor uitwisselen van ervaringen. De Untire-app is ontworpen door psychologen, onderzoekers en patiënten om veel meer vermoeide (ex-)kankerpatiënten te kunnen helpen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X