App URinControl krijgt steun van ZonMw

apps op telefoon coronatracker-app

URinControl, de gratis app die ongewild urineverlies helpt tegengaan, krijgt een extra financiële impuls  om meer gebruikers te trekken. Het geld komt van ZonMw, de organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie helpt financieren. Het geld (250.000 euro)komt vanaf het najaar beschikbaar en moet dan snel voor effect zorgen.

De app is vooral bedoeld voor vrouwen die last hebben van ongewild urineverlies. Naast informatie over bijvoorbeeld drinkgewoonten heeft de app ook spier- en blaasoefeningen. Gebruikers kunnen in de app ook een plasdagboek bijhouden. Vrouwen die te weinig plassen kunnen de app ook gebruiken. Noteren wanneer je aandrang voelt en vervolgens of dat als je eenmaal op de wc iets oplevert, helpt om inzicht te krijgen in plasgedrag en om de blaas beter te trainen.

Besparen

De initiatiefnemers rekenden eerder al uit dat gebruik van de app tot 160 euro aan zorgkosten per patiënt per jaar besparen. Ondanks de veelbelovende resultaten is de app URinControl slechts 10.000 keer gedownload. De potentiële gebruikers lopen tot een miljoen vrouwen.

Met het extra geld moet die veel grotere doelgroep de app sneller en makkelijker kunnen vinden. Informatie erover moet dus ook beschikbaar zijn in drogisten en apotheken. Verder is het de bedoeling dat producenten van incontinentiemateriaal de app helpen aanprijzen. Daarnaast wordt met het geld de app vereenvoudigd zodat ook laaggeletterden en anderstalige mensen de app makkelijker kunnen gebruiken.

URinControl kwam tot stand in samenwerking met platform Curavista en expertisecentrum rond gezondheid Pharos. Ondanks dat ook mannen last kunnen hebben van ongewild urineverlies richt de app zich vooral op vrouwen. Dit omdat de oorzaken bij mannen en vrouwen erg verschillend zijn. Mannen die op de app terechtkomen worden daarom doorverwezen naar andere mogelijkheden.

Lees ook:
  • Hoe brengen we innovatie naar de werkvloer?

Gerelateerde berichten...

X