Apple neemt voor een miljard voor modemtak Intel over

Apple telde deze week 1 miljard dollar (omgerekend een ruime 890 miljoen euro) neer voor de koop van een aanzienlijk deel  van de modemtak van Intel. Hier worden modemchips gemaakt voor smartphones.

Beide bedrijven maakten dat in een persbericht bekend. Rond eind dit jaar moet alles zijn afgerond. De 2.200 werknemers van de modendivisie van Intel komen in dienst van Apple. De bedoeling is dat de techreus zo de beschikking krijgt over zowel de techniek en kennis om 5G-technologie verder te ontwikkelen.

Dit betekent ook dat Intel helemaal stopt met de ontwikkeling van netwerktechnologie voor smartphones. Het bedrijf maakt dan  nog wel modems voor laptops en slimme devices.

 

Eigen modems

De overname betekent dat Apple nu eigen 5G-modems voor hun telefoons kan gaan maken. Tot nu toe was de techreus afhankelijk van chipfabrikant Qualcomm. Hiermee wil het bedrijf een eind maken aan de vele onenigheid en lang slepende rechtszaken.

Er gingen maandenlang geruchten dat Intel de modemdivisie wilde afstoten. Zo kondigde het bedrijf in april al aan dat ze plannen hadden de modemdivisie af te stoten. Wel gaat het bedrijf zich meer toeleggen op de productie van apparatuur voor 4G en inbouwmodems voor pc’s en netwerken en domotica-gadgets met 5G.

Verder waren beide techbedrijven ook al maanden bezig met overleg over gezamenlijke ontwikkeling van 5G-apparaten voor telefoons.

De afstotoing van de divisie had volgens Intel-CEO Bob Swan te maken met het feit dat het bedrijf geen manier ziet op de smartphonemarkt winst te maken met 5G. De topman doelde hiermee op de broze vrede tussen Apple en Qualcomm. Zij kwamen in april schikkingen overeen in een reeks patentzaken. De bedrijven kwamen toen overeen dat Qualcomm 5G-modems gaat maken voor voor de iPhone.

 

Winstwaarschuwing

De overname is logisch maar ook risicovol voor Apple. In januari van dit jaar gaf de techreus voor het eerst een winstwaarschuwing af. Oorzaak is vooral de de tegenvallende verkopen van de nieuwste modellen van de iPhone.

Vlak voor de bekendmaking van topman Tim Cook werd de handel in aandelen van Apple zelfs even stilgelegd. Maar bij hervatting van de aandelenhandel was de koers al 7 procent gezakt. Het bedrijf vreest een forse terugval in omzet; van 89 tot 93 miljard naar 84 miljard dollar.

 

Gerelateerde berichten...

X