Arbeidsmarkt: Robot als winkelpersoneel

robot

Een pilot waarbij robots ingezet worden bij een aantal Vlaamse supermarkten van Delhaize wordt verlengd. Als sinds januari begeleidt een robot, die door het leven gaat als Robbie, klanten en personeel in een aantal winkels.
DeDuCo, het bedrijf dat de robot ontwikkelde, hoopt retailers te overtuigen van het nut van robots op de winkelvloer. Zeker in tijden van personeelschaarste kan het een aanvulling zijn op het werk dat het personeel doet. Zo krijgen klanten assistentie van Robbie wanneer ze een product niet vinden.

Lastig navigeren

Het apparaat kan autonoom rondrijden in de winkel en klanten begeleiden naar het juiste rek.  Dat is geen eenvoudige opgave, het navigeren in een complexe veranderende omgeving als een winkel. Er worden regelmatig rekken aangevuld en nieuwe tijdelijke promotie displays geplaatst, waardoor het heel moeilijk is voor de robot om zijn weg terug te vinden.

Aanvullen van schappen

Robbie beschikt over een cilindervormig LED-scherm met reclame en informatie. Naast een interactief scherm waarmee klanten producten kunnen vinden of kunnen begeleid worden naar het juiste rek. De robot kan het personeel ook waarschuwen dat producten moeten woden aangevuld in de schappen.

Menselijke taken

Het is volgens betrokkenen niet de bedoeling dat Robbie de mens vervangt, hoewel hij wel menselijke taken overneemt. Het winkelend publiek wordt gemotiveerd mee te werken, zo worden er goodiebags verloot.

Communiceren met labels

Het is nog afwachten in hoeverre winkeliers en klanten er echt open voor staan. De pilot is nu verlengd. Tot eind van dit jaar. De leverancier wil nu onderzoeken hoe de robot kan communiceren met electronic shelf labels (ESL) om zo klanten nog beter en gerichter te helpen. Als klanten op dit moment op zoek zijn naar chocolade met noten van een specifiek merk, dan leidt Robbie hen naar de winkelgang met chololade. Door de robot te laten communiceren met de ESL’s moet de klant tot dicht bij het product geleid worden.De leverancier zegt er zelfs voor te kunnen zorgen dat het label van het product oplicht, zodat de klant meteen ziet waar hij het kan vinden.

Gerelateerde berichten...