Artsen: overheid heeft geen verstand van IT

prostaatkanker

Op De Zorg Aan het Woord (DZAHW) pleitten meerdere artsen zowel voor een centrale positie van de patiënt als een efficiëntere implementatie van eHealth. Ook stelden de artsen dat Den Haag innovatieve initiatieven in de gezondheidszorg meer moet faciliteren. Onze overheid heeft totaal geen verstand van IT, is de stelling

Vijf artsen en een advocaat gespecialiseerd in de juridische en regulatoire aspecten van medische technologie verzamelden zich donderdag 12 november in Hotel Andaz te Amsterdam. Ze nemen de toekomst van eHealth onder de loep onder voorzitterschap van oud-huisarts Tom van ’t Hek.

Wat de gemoederen vooral bezig houdt is de mislukte implementatie van het elektronisch patiëntendossier. “Het EPD is door de overheid ontzettend slecht verkocht”, zegt Erik Vollebregt, werkzaam als advocaat bij Axon Lawyers. “Patiënten willen het allemaal, maar de overheid benadrukt alleen maar de nadelen.” Uroloog Erich Taubert haakt daar op in. “De patiënt moet de verantwoordelijkheid voor zijn eigen data dragen, want hij is de continue factor.”

Volgens Aernout Somsen, cardioloog en medeoprichter van Cardiologie Centra Nederland, loopt de zorg achter op de realiteit. “De patiënt kiest tegenwoordig zijn eigen weg. Ik wil ook graag van de patiënt horen hoe hij zorg ervaart.”

Opvallend is dat alle artsen menen dat eHealth en compassionate care uitstekend samen kunnen gaan. “Het helen van de mens zal altijd de datastroom overstijgen”, aldus psychiater Mischa Anna Selis. De  datastroom moet bovendien vereenvoudigd worden en zo in dienst van de arts-patiënt-relatie gaan staan. “Techniek moet altijd een middel zijn en nooit een doel op zich.”

Gastro-intestinaal chirurg Donald van der Peet meent dat de gezondheidszorg niet langer om technologie heen kan. “Drie keer per dag tegen verschillende artsen vertellen dat je allergieën hebt is ongelooflijk zonde van je tijd.” eHealth zou dit soort processen volgens de specialist veel soepeler kunnen laten verlopen.

Ook huisarts Hans Nederhof wijst op de kansen van eHealth en de centrale positie van de patiënt. “Hij moet de hoeder van zijn eigen data worden. De patiënt heeft het meeste belang bij zijn gezondheid.”

De artsen vinden dat de stem van de patiënt nog luider mag klinken. Zij wezen hierbij op shared decision making, waarbij de arts de rol van coach krijgt. Hans Nederhof concludeert: “Je moet de patiënt hiervoor opleiden. Dit kan de zorg naar een hoger plan tillen.”

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...