ASML boekt record omzet en winst: wek dip verwacht

ASML

De Veldhovense fabrikant van chipmachines ASML boekte vorig jaar nogmaals een omzetrecord. Ditmaal gaat het om 10,9 miljard euro. Dat maakte het bedrijf bekend.

Het jaar daarvoor was dat nog 9 miljard omzet. De winst steeg ook fors en bedroeg een kleine 2,6 miljard euro. Ter vergelijking:  over het hele jaar 2017 behaalde het Veldhovense bedrijf ruim 2 miljard euro winst.

Behoefte

De wereldleider in chipmachines profiteert van de almaar groeiende behoefte aan allerlei soorten chips. Ze zitten overal in, van telefoons tot datacenters of het geheugen van de pc. ASML verkoopt de machines niet alleen maar ontwikkelt ze ook zelf. Dit betekent dat het bedrijf veel grote klanten trekt, zoals Intel en bijvoorbeeld Samsung.

De winsten over 2018 worden zelfs nog iets gedrukt door een schikking met Nikon. ASML zette hiervoor 130 miljoen opzij. De schikking maakt een einde aan een jarenlang slepende kwestie over een vermeende schending van een patent van Nikon.

 

Brand

Ander minpuntje is dat het bedrijf voor het eerste kwartaal van dit jaar een omzetdaling van 300 miljoen euro verwacht. Oorzaak is niet zozeer de economie maar een grote brand die op 1 december uitbrak bij toeleverancier Prodrive in Son. Dit bedrijf maakt onderdelen voor chipmachines. Op die fatale dag ging een belangrijk deel van die onderdelen verloren. ASML verwacht de dip in het kwartaal erop weer te boven te zijn.

Toch zijn er wel wat zorgen over 2019. Grote politieke kwesties, maar ook de Brexit maken klanten onzeker. Volgens het bedrijf stellen bedrijven hun bestelling voor nieuwe chipmachines uit. Toch verwacht de chipmachinefabrikant later in het jaar herstel. Naar verwachting zal de winst dit jaar dan ook verder stijgen.

Dat is ook goed nieuws voor de vele medewerkers van het bedrijf. Volgens de laatste metingen werkten er eind 2018 ruim 23.000 mensen bij het bedrijf. Dit betekende een groei van ongeveer 4000 banen vergeleken met 2017.

 

Gerelateerde berichten...

X