ASML duurste bedrijf in Nederland

ASML

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven is momenteel het duurste bedrijf op de beurs in Nederland met een beurswaarde van meer dan 150 miljoen euro. Dat is meer dan bedrijven als Unilever of Shell. Dat blijkt uit de recente kwartaalcijfers die het bedrijf presenteerde.

ASML had maandag een beurswaarde van 149 miljard euro uitkwam. De beurswaardes van Shell is momenteel 108 miljard en Unilever 124 miljard.

Dip

Had Nederland’s duurste bedrijf tijdens de lockdownfase van de coronacrisis last van een flinke dip, inmiddels is daar niets meer van te merken. in het eerste kwartaal leed de Veldhovense chipfabrikant een omzetderving van ruim 700 miljoen euro.

Dat kwam vooral omdat het vervoer van zowel mensen als machines werd stilgelegd. Dat trof ook de toeleverancier. Intussen groeide de orderportefeuille van het bedrijf met meer dan 3 miljard euro. Dat gold vooral voor de machines met extreem ultraviolet (EUV) licht. Van deze machines, die 120 miljoen euro per stuk moeten kosten, werden er elf besteld.

Volgens het bedrijf heeft de lockdown juist gezorgd voor versnelling van digitale ontwikkelingen. Dat komt vooral door het vele beeldbellen, digitaal vergaderen of thuiswerken. Daardoor voorspelde de Semiconductor Industry Association eerder verleden week dat de totale chipomzet dit jaar de 500 miljard dollar kan aantikken. Dit is meer dan de recordomzet in 2018.

China

Verder zorgt volgens het rapport ook in de concurrentiestrijd tussen China en de VS voor gunstige ontwikkelingen. De Amerikanen hebben inmiddels namelijk een flinke stimulans beloofd van de eigen chipindustrie. Dat betekent onder andere dat de Taiwanese chipmaker TSMC een hypermoderne, met gebruik van EUV-machines van ASML, chipfabriek gaat bouwen in de Amerikaanse staat Arizona. Verder meldt de overheid van de VS dat ze de Amerikaanse chipindustrie een impuls wil geven van 37 miljard dollar.

Gerelateerde berichten...

X