Omzet ASML stijgt dankzij EUV-machines en ondanks controverse met China

Rutte bezoekt chipmachinefabrikant ASML

Ondanks de controverse rond verkoop van EUV-machines aan China groeit de omzet van chipmachinemaker ASML. Het bedrijf laat dat weten in de publicatie van de jaarcijfers over 2019. Het vierde kwartaal van 2019 bracht het Veldhovense bedrijf vier miljard euro op.

In het laatste kwartaal van vorig jaar werden negen machines besteld en nog eens acht geleverd. De bestellingen alleen al aan de 11,7 miljard euro aan orders over 2019. Het vierde kwartaal van vorig jaar zorgde voor een record met vier miljard euro. In het derde kwartaal van 2019 was dat nog 2,99 miljard.

De over heel 2019 kwam iets hoger uit, namelijk op 11,82 miljard euro. Een jaar eerder was dat nog 10,94 miljard. Ondanks dat bleef de winst gelijk, namelijk 2,59 miljard euro.

 

Winst

Peter Wennink, topman van het bedrijf kwam de groei vooral door fabrikanten van rekenchips. Die worden onder andere gemaakt door de EUV-machines. Hij verwacht dat dit ook zowel winst als omzet voor dit jaar zal stuwen.

Die EUV-chipmachines zorgden voor een bijdrage van 2,82 miljard euro aan de jaaromzet over 2019. Het jaar daarvoor was dat nog 2,69 miljard.

Wennink verwacht voor dit jaar kwartalen van rond de 3 miljard euro. Het lopende kwartaal verwacht het bedrijf een omzet tussen de 3,1 miljard en 3,3 miljard euro.

Door de resultaten is ook de dividend-uitkering aan aandeelhouders verhoogd. Dit steeg 14 procent en ging naar 2,40 euro per aandeel. Het bedrijf wil tot 2022 6 miljard aan aandelen te willen inkopen.

 

Controverse

EUV-machines zijn al tijden een bron van controverse. De VS wil bijvoorbeeld niet dat ze aan China worden geleverd. Persbureau Reuters kwam eerder deze maand via bronnen aan de weet dat de VS met de pressie begon in 2018. Dat was kort nadat Nederland een exportvergunning gaf aan ASML voor de levering van EUV-machines aan een klant in China.

Eerst probeerde de regering van de VS de levering zelf te voorkomen. Dit zou echter alleen kunnen als er zeker 25% Amerikaanse onderdelen in de machine zouden zitten. Dat was echter niet het geval en daarom denkt de VS nu na over aanscherping van die regels.

Daarna werd pressie geprobeerd. Volgens Reuters vonden op de Nederlandse ambassade in de VS diverse gesprekken plaats om te proberen de verkoop te voorkomen. Dit gebeurde eind 2018 en begin 2019.

 

Persoonlijk

Premier Rutte is ook persoonlijk aangesproken. Dat gebeurde voor het eerst in juni vorig jaar tijdens een gesprek van Rutte met de minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Volgens bronnen zou de minister hierover persoonlijk met Rutte hebben gesproken.

 

Gerelateerde berichten...