“Bedrijven zien automatisering als topprioriteit”

automatisering

9 op de 10 IT-beslissers wil in de komende 12 maanden meer inzetten op automatisering. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek “AI and Automation: Laying the Foundation for the Autonomous Enterprise” van Digitate.

Meer dan een kwart van de respondenten (26%) wil in de komende vijf jaar machinegestuurde taken implementeren. Die vereisen slechts een beperkte menselijke inbreng. Of men stapt zelfs volledig over op autonome systemen. Tegelijkertijd geeft 30% van de respondenten aan dat hun bedrijf een gelijke verhouding van automatisering en menselijke verwerking nastreeft. Het blijft dus van cruciaal belang om mensen in het proces te houden.

Het rapport evalueert hoe IT-beslissers automatisering implementeren in hun organisaties. Digitate voerde het uit in samenwerking met Sapio Research. Men ondervroeg 601 IT-besluitvormers die werkzaam zijn in organisaties met meer dan 1.000 werknemers in de VS.

Andere belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn onder andere de volgende:

IT-complexiteit is een van de grootste interne uitdagingen

44% van de respondenten meldt dat de groeiende IT-complexiteit als de grootste interne uitdaging wordt gezien als gevolg van cloudmigratie en -adoptie. De meeste respondenten (92%) gaven aan dat ze al een multi-vendor cloudstrategie hebben of van plan zijn hiernaar over te stappen. Als gevolg hiervan is tweederde van de IT-managers van plan om in de komende 12 maanden extra IT-automatisering te implementeren (67%).

Automatiseren of achterblijven

De meeste organisaties richten hun automatiseringsinspanningen eerst op de IT-afdeling (90%), maar ook de financiële afdeling (89%) en de klantenservice (89%) zijn van plan om in de komende twaalf maanden processen te automatiseren. Ondernemingen melden ook dat ze experimenteren met verschillende soorten automatisering: 74% van de organisaties heeft geëxperimenteerd met generatieve AI, gevolgd door workflowautomatisering (68%) en AIOps (65%).

De impact van AI op het personeelsbestand

De snelheid waarmee automatisering geïmplementeerd wordt, roept vragen op over de toekomst van het personeel. Op de vraag naar de grootste zorgen voor het inzetten van automatisering in hun organisaties, gaf een op de vier (26%) IT-leiders aan dat het grootste bezwaar tegen automatisering de perceptie van baanonzekerheid en -verlies is. Paradoxaal genoeg verklaarde 60% van de IT-managers dat de implementatie van automatisering in hun organisatie leidde tot zowel een grotere tevredenheid onder werknemers als een hogere productiviteit.

Angst voor cyberaanvallen

Meer dan de helft (54%) van de IT-besluitvormers ziet cybersecurity als het grootste externe risico voor hun organisatie in de komende 12 maanden, zelfs meer dan de recessie (36%). Slechts 38% heeft echter al automatisering ingezet om cybersecurityrisico’s aan te pakken en 49% van de respondenten is van plan om binnen zes maanden een vorm van automatisering te implementeren.

Gerelateerde berichten...