Belnet vernieuwt het Belgische internetknooppunt

AMS-IX

Belnet, de IT-partner van de Belgische onderzoekscentra, universiteiten, hogescholen en overheden, rolt begin 2022 zijn gloednieuwe BNIX-platform uit. BNIX is het internetknooppunt waarlangs het merendeel van het Belgische internetverkeer passeert. Het doel van de vernieuwing is om BNIX toekomstbestendig te maken, onder meer met de steeds groeiende datastromen in het achterhoofd, en om beter te kunnen inspelen op specifieke klantbehoeften.

Efficiënt verkeer

BNIX is het knooppunt waar zowel alle grote Belgische telecomoperatoren als tal van grote bedrijven die internetdiensten aanbieden, dataverkeer met elkaar uitwisselen. Onder die laatste bevinden zich onder meer contentplatformen zoals Netflix en Facebook en aanbieders van grote cloudinfrastructuren zoals Akamai en Microsoft. BNIX zorgt ervoor dat het dataverkeer op al die snelwegen zo snel en efficiënt mogelijk zijn eindbestemming bereikt zodat zowat alle Belgische particuliere en zakelijke eindgebruikers zorgeloos van het internet kunnen gebruikmaken.

“Dat internetverkeer is sinds 1995, toen BNIX door Belnet werd opgericht, enorm geëvolueerd”, aldus Dirk Haex, Technisch en Co-algemeen directeur van Belnet. “Neem nu de coronacrisis, die het internetverkeer totaal onverwacht naar ongeziene hoogtes heeft gestuwd. Niemand had in 2019 gedacht dat we het jaar erna met pieken tot 600 gigabit per seconde te maken zouden krijgen. Gelukkig was het BNIX-platform daar qua capaciteit op voorzien, zodat dit geen enkel probleem vormde voor de miljoenen Belgen die plots van thuis uit moesten werken en studeren. Maar om toekomstige evoluties voor te zijn, is het cruciaal dat we het platform blijven innoveren.”

Extra schaalbaarheid

Om die reden investeert Belnet in een nieuw en flexibel platform dat bovendien een kleinere ecologische voetafdruk heeft. Het zet daarbij in op behoud van de robuustheid en stabiliteit die het huidige platform kenmerkt, maar met meer schaalbaarheid en technologische innovatie. Belnet koopt meerdere switches aan, die elk over een capaciteit van 3,2 terabit per seconde beschikken. Indien nodig kan er gemakkelijk worden opgeschaald.

De nieuwe BNIX hardware zal bestaan uit meerdere 1RU-switches die zich laten stapelen. Zo kan er indien nodig gemakkelijk opgeschaald worden. Elk van de switches beschikt over een capaciteit van 3,2 terabit per seconde. De switches zijn ook future proof wat betreft 400 Gbit/s aansluitingen.
De nieuwe BNIX hardware zal bestaan uit meerdere 1RU-switches die zich laten stapelen. Zo kan er indien nodig gemakkelijk opgeschaald worden. Elk van de switches beschikt over een capaciteit van 3,2 terabit per seconde. De switches zijn ook future proof wat betreft 400 Gbit/s aansluitingen.

Remote Participanten

Het in juni gelanceerde reseller-programma maakt ook deel uit van de vernieuwing. “Dankzij dit programma kunnen externe partijen BNIX-diensten doorverkopen aan remote participanten die niet aanwezig zijn in één van de drie BNIX-locaties in en rond Brussel. Dat maakt dat remote participanten op hun beurt op een goedkopere en administratief minder complexe manier kunnen gebruikmaken van de BNIX-dienstverlening”, legt Stefan Gulinck uit.

IXP Manager

Ten slotte zullen de op BNIX aangesloten bedrijven vanaf januari 2022 gebruik kunnen maken van een vernieuwd portaal dat is gebaseerd op IXP Manager. Die tool laat hen toe om het gebruik van hun poort(en) eenvoudig te managen en een goed zicht te krijgen op hun voornaamste peering-partners.

Gerelateerde berichten...